Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

All-Time Jazz Masters

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

НАСА нарече астероид на Арита Франклин; Тони Бенет с нова книга; „Линкълн център“ със звезден трибют за Оскар Питърсън

След като миналата седмица беше съобщена тъжната новина за смъртта на Арита Франклин, НАСА обяви, че кръщава астероид в чест на Кралицата на соул музиката. Астероид 249516, който вече се нарича „Арита“, е с орбита около Марс. Той е открит на 15 февруари през 2010 г. по време на мисията на НАСА NEOWISE, която има за цел да открива, проследява и характеризира астероидите. Диаметърът му е около 2.67 мили. Симпатичният жест на НАСА става част от хилядите трибюти, свързани с Арита Франклин. За някои от реакциите след смъртта на вокалистката разказваме тук.

Астероидът „Арита“, източник: туитър на НАСА

В началото на август, когато отпразнува 92-ия си рожден ден, Тони Бенет обяви издаването на дуетния си албум с Даяна Крол Love is Here to Stay, който очакваме на 14 септември. В същия ден на пазара ще бъде новата книга на легендарния вокалист TONY BENNETT: On Stage And In The Studio („Тони Бенет: на сцената и в студиото“). Майкъл Бубле и продуцентът Дани Бенет се включват с предговори, а в книгата ще открием 140 фотографии, както и есета, написани от известни колеги и приятели на Тони Бенет. През 2016 г. по случай 90-ия юбилей на вокалиста на пазара се появи неговата поредна мемоарна книга Just Getting Started („Тъкмо започвам“), в която разказва за своите вдъхновения и сътрудничества, а през 2012 г. той представи Life Is a Gift („Животът е дар“) – книга, посветена на научените през годините уроци.

Jazz at Lincoln Center в Ню Йорк ще бъде домакин на трибюта за Оскар Питърсън Piano Master: The Oscar Peterson Story („Пиано майстор: историята на Оскар Питърсън“). Събитието ще се проведе в началото на следващата година в две поредни вечери в The Apple Room на „Линкълн център“ – 22 и 23 февруари. Концертите ще отбележат 70-години от дебюта на големия канадски музикант на американска сцена. В трибюта ще се включат шестима превъзходни пианисти, които по един или друг начин са свързани с Оскар Питърсън и ще представят колекция от негови пиеси, като част от тях ще прозвучат за първи път. Кени Барън, Джералд Клейтън, Роби Ботош, Бени Грийн, Бен Патерсън и Гонзало Рубалкаба ще свирят както соло, така и в малки групи с ритмична секция. Сред останалите участници в концертите са барабанистът Джеф Хамилтън, китаристът Улф Вакениус и вокалистът Пол Маринаро. Музикален директор е известният басист Джон Клейтън, а водеща на вечерта ще бъде едната от дъщерите на Оскар Питърсън – Селин Питърсън.

На основната снимка: Оскар Питърсън. На 15 август се навършиха 93 г. от рождението на легендарния пианист. Източник: фейсбук страницата му

Подобни