Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Нейко Бодуров събира млади джаз творци за новото издание на фестивала Varna Jazz Days този уикенд

Българската джаз арфистка Росица Милевска с нейното трио, в което са още Франк Льо Дон – бас, и Седрик Льо Дон – барабани, открива новото издание на фестивала Varna Jazz Days, организиран от Нейко Бодуров в морската ни столица. Събитието е от 19:30 ч. на 17 октомври. Вторият концерт от 21 ч. е на Нейко Бодуров квинтет, в който той свири с Димитър Льолев – саксофон, Михаил Иванов – бас, и Димитър Семов – ударни. Брат му – Димитър Бодуров, който живее в чужбина, е възпрепятстван да пристигне, затова на клавишните ще го замести Димитър Горчаков.

Вторият фестивален ден в неделя е с проекта на Лина Никол, в който вокалистката пее с Алекс Васев – пиано, Радослав Славчев – Riverman – бас, и Богомил Енчев – барабани. Следващото събитие за вечерта е с участието на джаз-фолк формацията Outhentic на брат и сестра Живко Василев – кавал, и Райна Василева – вокал. В групата свирят и Борислав Илиев – китара, Михаил Иванов – бас, и Стоил Иванов – ударни.

Концертите са в Народно читалище „Отец Паисий“, а билетите са по 15 лв. за един концерт и 20 лв. за фестивална вечер. Входът е свободен за деца на възраст до 12 години. „Идеята на фестивала ми е да каня млади творци с тяхната музика, така че тя да достигне до повече хора и зрителите да виждат, че има талантливи автори в България.“ – каза Нейко Бодуров в интервю по Джаз ФМ.

В понеделник, на 19 октомври, Живко Василев ще води уъркшоп под наслова „Отвъд фолклора“. Той ще се проведе в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от 11 ч. „Държах тази работилница да се случи, тъй като има много млади музиканти – ученици в Училището по изкуствата тук – и искам по някакъв начин да ги запаля. Смятам, че е добра възможност такъв музикант да говори за себе си и за музиката като цяло.“ – посочва Нейко Бодуров.

Varna Jazz Days се провежда с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Варна. Участието на Нейко Бодуров квинтет е част от национално турне, подкрепено по програмата „Разпространение“ на Министерство на културата. Формацията снощи изнесе концерт с творбите от албума му NIKOBO в Пловдив, а днес гостува в Бургас на All the Jazz в клуб „Модерен театър“.

„Смятам, че в последните години фестивалната джаз сцена във Варна се развива много добре. Брат ми Димитър Бодуров също организира джаз фестивал, който ще се проведе след седмица. „Радар“ е по-електронно ориентиран и на него се представят аудио-визуални проекти. Клубната джаз сцена във Варна е много активна през лятото, но аз работя за това джаз да се слуша на живо тук и в есенните и зимните месеци. Имам още един проект, който ще се реализира през ноември, в подкрепа на джаз сцената в България. Идеята ми е да каня музиканти, не само варненски, и да ги обединя, за да се създават нови сътрудничества.“ – активен в популяризирането на джаза е Нейко Бодуров.

  • Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
Подобни