Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз емоции

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Оперната дива Райна Кабаинанска води международен майсторски клас за четиринадесети път. Организиран от Нов български университет, той ще се проведе от 10 до 28 септември и ще завърши с концерти в София и Пловдив

Концерти в София и в Пловдив, стипендии за обучение при Райна Кабаиванска в Италия са само част от възможностите за напредване в музиката, които ще бъдат на разположение на участниците в XIV-я Международен майсторски клас на оперната прима. Той ще се проведе от 10 до 28 септември, а срокът за кандидатстване е до 5 септември. Прослушването на кандидатите ще бъде на 10 септември, а на 28 септември най-добрите участници ще представят галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тази година изпълнителите от майсторския клас ще представят и още един концерт – на 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив в рамките на V-я Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

За участие в майсторския клас могат да кандидатстват изпълнители до 32-годишна възраст, които имат музикално образование. На участниците, показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта, се присъждат стипендии за обучение при Райна Кабаиванска в Италия. Вече над 70 са младите оперни изпълнители – стипендианти на фонд „Райна Кабаиванска” на висшето училище, който работи в партньорство с фондация „Америка за България” и търговска верига „Фантастико”, осигуряващи стипендиите за обучение.

XIV-ят международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде част от събитията, посветени на юбилея на великата оперна дива. Юбилейната година е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Кулминацията ще бъде благотворителният галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта” на 18 декември в Зала 1 на НДК. Билетите за събитието вече се разпространяват в мрежата на Еventim.

През годините, работейки в своите майсторски класове в Италия - в Академия „Киджана” в Сиена и в Музикалната академия „Веки-Тонели” в Модена, а също и в България - в Нов български университет, Райна Кабаиванска подготви за оперните сцени едни от най-големите нови изпълнители, чието присъствие се забелязва в цял свят. Тази година българската публика ще може да види най-младите от тях, които след майсторския клас в София ще пеят на сцената на Софийската опера и балет и в Античния театър в Пловдив, както й-големите, които вече имат световна кариера – те ще излязат на сцената на Зала 1 на НДК.

Подробна информация за майсторския клас се публикува на официалния уебсайт на Райна Кабаиванска - www.rainakabaivanska.net, на който кандидатите могат да се регистрират онлайн.

Подобни