Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

„Пазителка на тайните“ на Кейт Мортън - книга за загадъчните обрати в историята на едно семейство

Най-новата книга от каталога на издателство "Колибри" е романът на Кейт Мортън „Пазителка на тайните“, който излиза в превод на Надежда Розова.Годината е 1961-ва. В един горещ летен ден в английската провинция шестнайсетгодишната Лоръл Никълсън бленува за бляскаво бъдеще в Лондон. Идиличният следобед обаче я прави очевидец на потресаващо престъпление – майка й, Дороти, извършва убийство. Случилото се остава загадка, пазена в тайна пет десетилетия.

През 2011 г. Лоръл, вече прочута актриса, пристига в семейната ферма, където Дороти посреща деветдесетия си рожден ден на смъртно легло. Преследвана от зловещия спомен за събитията от онзи паметен летен ден, Лоръл се заема да узнае истината за загадъчните обрати в историята на своето семейство. Стара снимка я изпраща по стъпките на Дороти, Вивиaн и Джими – трима души от три различни свята, чиито пътища съдбовно се пресичат в Лондон по време на войната. Тайната се разплита бавно и изкусително в този умело изграден разказ за мечти и подли кроежи, за любов, приятелство и благородство на фона на събития, безвъзвратно променили облика на целия свят.

Австралийската писателка Кейт Мортън завършва английска филология в университета в Куинсланд, където насочва интереса си към викторианската трагедия. В момента работи над докторат върху съвременните романи, съчетаващи елементи на готика и мистерия. Нейните „романи с атмосфера“, както ги нарича критиката, са издадени в 38 държави в тираж общо над 3 милиона и се радват на феноменален успех.

Първата й книга „Къщата на Ривъртън“ (на български език със заглавие „Изплъзване от времето“), става бестселър на в. "Сънди Таймс" във Великобритания през 2007 г. и на в. "Ню Йорк Таймс" през 2008 г. Вторият й роман „Забравената градина“ покорява първо Испания и става бестселър номер 1 във Великобритания за 2008 г. според класацията на в. Сънди Таймс. През 2009 г. романът печели и наградата за най-добра книга, присъждана от Австралийската асоциация на книгата. Кейт живее в Брисбън със съпруга и синовете си и продължава да пише.


Ето какво споделя Кейт Мортън:

„Когато бях малка, често се криех, за да чета. Не можех да се отърся от усещането, че четенето е забранено занимание, защото ми доставяше огромно удоволствие.“

„Пиша, за да избягам някъде, за да създам свят, чийто дух е далеч от ежедневието ми… Обичам Англия и всеки път, когато стъпя там, сетивата ми се пробуждат.“

„Няма как успехът да ме главозамае, защото ако се изкуша да повярвам в него, съпругът и децата ми бързо ще ме върнат на земята. Често се случва да пиша покъртителна сцена, изискваща максимално вглъбяване, и малкият ми син да нахлуе, дегизиран като някой от героите от „Междузвездни войни“.

Подобни