Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Песни от класически мюзикъли, творби на европейски романтици и на съвременни композитори слушаме в концертите на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” тази вечер и на 15 май. Събитията от Европейския музикален фестивал са със свободен вход

„Музикален коктейл” се нарича концертната програма, с която Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент Теодора Павлович ще участва в тазгодишния Европейски музикален фестивал. Тя ще бъде представена два пъти, като първата изява на хора ще бъде от 19:30 ч. днес в концертната зала на Националното музикално училище. Сред песните са шедьоври на Ендрю Лойд Уебър („Котките”), Ричард Роджърс („Южен пасифик”), Ленърд Бърнстайн („Уестсайдска история”), Джон Кендър („Чикаго”). Към тях се добавя и едно от новите заглавия на музикалната сцена – Wicked на легендарния Стивън Шварц, който е работил и за много продукции на „Дисни”. Друга основна част от програмата на хора са пиеси от европейските романтици. Много мелодична красота и празнично настроение носят трите канцони на Джоакино Росини „Надежда, Вяра, Обич”. В програмата присъстват още ария из операта „Дама Пика” от Чайковски и най-известната пиеса на френския композитор Жан-Пол Мартини „Любовно удоволствие”. В почти всички изпълнения ще има участие на солисти, подбрани от състава на хора. Концертът ще започне с четири песни от млади съвременни композитори – Михаел Бойесен, Витаутас Мишкинис, Франческо Милита и българската авторка Валентина Добрева. Концертът е посветен на 40-та годишнина от създаването на Дом на културата „Средец“, където хорът провежда своите репетиции. С тази програмата Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” ще участва в Четвъртия световен фестивал на мюзикъла, който ще се проведе в Солун от 25 до 28 април. На 15 май съставът ще представи „Музикален коктейл” и в концертната зала на Общински културен институт „Надежда”. Концертът ще започне в 19 ч. и в него ще участват също музикантите от оркестър Симфониета „София”, ръководени от Свилен Симеонов.

И двата концерта на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” в програмата на Европейския музикален фестивал са с безплатен вход. Покани с места можете да получите от касата на „Кантус Фирмус” във фоайето на зала „България”.

Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус”, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. и се провежда със съдействието на Столичната община и Министерството на културата.

Софийският камерен хор е създаден през 1966 г. и е лауреат на две големи награди, шест специални и осемнадесет първи награди от международни конкурси. Гастролирал е в 22 европейски страни и Япония. Хорът има издадени няколко грамофонни плочи и е реализирал записи за европейски и японски телевизионни и радиокомпании, както и седем самостоятелни компактдиска От 2005 г. той е съществена част от постоянния състав на Хора на Класик ФМ радио и участва в много концертни програми, съвместно с Оркестъра на Класик ФМ. За своя принос към съвременното българско музикално изкуство Софийския камерен хор е награждаван с редица специални отличия, сред които: „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001 г.), „Златен плакет” на Българския хоров съюз (2006 г. и 2011 г.), Почетен диплом на Министерството на културата (2008 г.), „Златно перо” на Класик ФМ радио (2011 г.). От 1991 година хорът носи името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов (1933 – 1991 г.).

Ръководителят на Софийския камерен хор Теодора Павлович е професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Канена е като лектор на престижни музикални форуми и е член на жури на международни хорови конкурси в много страни в Европа, в САЩ, Япония, Хонг Конг, Южна Корея, Тайван, Израел. През 2008 г. тя дирижира сесия на Световния младежки хор (Посланик за мир на ЮНЕСКО). От 2008 г. е вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика (IFCM), а от 2010 г. е председател на артистичната комисия на Световния младежки хор.

Подобни