Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Петър Салчев представя нова концертна програма, вдъхновена от музиката на Грегъри Портър

На Грегъри Портър, който преди дни за втора поредна година спечели награда „Грами“ за най-добър вокален джаз албум (Take Me To The Alley), е посветен новият проект на Петър Салчев. Изпълнена с дълбочина и красота музика, текстове с послание за забравени ценности, интимна и споделена вечер със свежо намигване към пролетния дух - премиерата на програмата, която вокалистът и преподавател Петър Салчев беше подготвил, се състоя в малкия, уютен пловдивски клуб Basquiat снощи. Съвсем естествено стана пренасянето на тази музика от САЩ още веднъж на българска сцена (Грегъри Портър беше в България през 2015 г.), но  този път се явява като основа за един различен поглед. Когато изкуството е поднесено без поза и имитация, то  позволява да бъде преживявано истински, което и направиха Петър Салчев (вокали), Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас) и Александър Каменов (ударни).

Това беше концерт, който отваря сетивата. С огромна страст и професионализъм музикантите представиха единадесет песни на Грегъри Портър, аранжирани по нов начин, някои от тях по идеи на вокалиста, а версията на Slow Hot Wind беше в аранжимент на Йордан Тоновски. Красотата на Be Good, с която започна концертът, историята, разказана в Painted On Canvas, бяха примесени с импровизациите на музикантитие, блестящия талант на пианиста и хармонията между четиримата. Когато човек е с отворено сърце, може да усети как чрез магията на музиката се материализира един друг свят, а присъствието на Петър Салчев и богатата му вокална култура бяха достатъчни, за да запалят публиката по творчеството на носителя на „Грами“. Племенникът на Петър Салчев, около 3-годишно дете, беше отворило широко очи и много внимателно следеше случващото се  на сцената, нямайки все още обяснение с думи за това, което изпълваше клуба...

I Fall In Love Too Easily бе последната песен от проекта, след която публиката поиска продължение. По време на биса Петър Салчев се възползва да предаде и лично послание за богатството на българската народна музика. „Изкуството на Грегъри Портър е толкова влиятелно, защото има корени“, обясни вокалистът и добави: „Българската народна музика е способна да запали сърцата на хора по целия свят.“ Тогава Салчев запя част от „Що ми е мило“.

На сцената вчера в Пловдив преживяхме един различен прочит на музиката на Грегъри Портър, докосващо събитие, поднесено с вкус и отношение от Петър Салчев и неговите музиканти.

Снимка от концерта: Иван Андонов

Следващите концерти, на които Петър Салчев ще представи програмата си с песни на Грегъри Портър, ще се проведат в три поредни дни от 22 до 24 март в Плевен, Русе и Варна.

Подобни