Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

„Пловдив джаз фест“ посреща праправнучката на Толстой, а носителят на „Грами“ Кърт Елинг ще пее на рождения си ден - 2 ноември

„Пловдив джаз фест 2015“, който тази година ще се състои между 2 и 6 ноември, е приемник на „Пловдивски джаз вечери“, но за първи път фестивалът се провежда в новия си формат, с нова концепция и цели. Събитието се организира от Община Пловдив и „Блу Ем“, благодарение на които бъдещата културна столица на Европа тази есен ще посрещне някои от най-значимите джаз изпълнители от съвременната световна сцена. На фокус в предстоящото издание на фестивала ще бъде вокалният джаз.

За „Пловдив джаз фест“ в България пристига праправнучката на Толстой – обаятелната Виктория Толстой. Младата певица ще изнесе концерт със своя партньор на сцената и приятел в живота – пианиста Якоб Карлсон. Двамата ще представят последния си съвместен проект A Moment Of Now, който съдържа 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни - от Send One Your Love на Стиви Уондър, до джазовото Shadow And Light на Джо Завинул, Red Rain на Питър Гейбриъл и Against All Odds на Фил Колинс, за да стигнем до световни хитове като най-известната песен на Аланис Морисет Hand In My Pocket. Концертът на Виктория и Якоб ще бъде на 5 ноември в залата на Дом на културата „Борис Христов“, в която ще се състоят и останалите големи концерти от петте вечери на „Пловдив джаз фест“.

Фестивалът ще бъде открит от неподражаемия Кърт Елинг, който ще отпразнува рождения си ден на 2 ноември с концерта пред публиката на фестивала. Носителят на „Грами“ е един от водещите съвременни джаз вокалисти. В 14 последователни години той застава начело в допитването на реномираното американско джаз списание Downbeat и осем пъти е обявяван за вокалист на годината от Американската асоциация на джаз журналистите. Всеки негов албум задължително получава номинация за „Грами“.

„Елинг е отличителният мъжки вокал на нашето време.“, пише „Ню Йорк таймс“. „Уошингтън поуст“ добавя: „От средата на 90-те г. насам няма джаз певец, който да е така дързък, динамичен и интересен. Извисяващите се полети на гласа му, актуалните текстове и усещането, че е поел на своя собствена музикална мисия, превръщат Елинг в олицетворение на креативния дух на джаза.“

Passion World - последният проект на Елинг, отбелязва кулминацията на петгодишно търсене, събиране и понякога пренаписване - на песни, посветени на любовта и любовната мъка, от три континента. В албума се открояват интерпретацията на хита на Бьорк Who Is It и Where Love Is, в която Кърт Елинг изпълнява поема на Джеймс Джойс, съчетаваща крайни състояния като нещастие и чиста радост. Passion World е най-амбициозният проект на световноизвестния джаз вокалист до момента и българската публика ще има щастието да го чуе на живо на 2 ноември.

Последният концерт от фестивала ще срещне почитателите на джаза с магнетичната боса нова певица Розалия де Соуза. На 6 ноември тя ще накара присъстващите в залата да танцуват под звуците на бразилската музика. Росалия е родена в Рио Де Жанейро, но от десетилетия живее в Рим. Нейният репертоар включва класически бразилски композитори като Том Жобим, Баден Пауъл, Жоао Жилберто, Серджо Мендес, Еду Лобо, Джойс, Чико Буарке, Милтън Насименто и много други творци. Италианската сцена я среща с великолепния диджей и продуцент Никола Конте, което води до ползотворна творческа колаборация, съвместни проекти и концерти.

Другите две вечери на „Пловдив джаз фест“ са запазена територия за българските артисти. На 3 ноември е единствената инструментална вечер от програмата на събитието, по време на която JP3 ще представят новия си албум Between The Worlds. Преди тях на сцената ще бъдат „Октет Пловдив“, формация, която бе създадена специално за фестивала по идея на пианиста и композитор Мирослав Турийски. Той ще бъде автор на музиката, която октетът ще представи за първи път пред гостите в залата на Дом на културата „Борис Христов“.

Следващата вечер - 4 ноември, ще събере заедно на една сцена 4 дами на джаза. Това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мирослава Кацарова. В съвместния си концерт всяка от тях ще представи по няколко джаз пиеси, аранжирани от Христо Йоцов за предстоящата фестивална вечер. Всички композиции в програмата са подбрани от четирите певици и отразяват техния вкус и послание. За първи път едни от най-обичаните гласове на българския джаз ще звучат заедно и ще докоснат публиката до разнообразието и свободата като изразно средство, характерни за всички течения в джаза. Очаквано - вечерта ще завърши с общо изпълнение на Белослава, Хилда, Мира и Рони.

В програмата на „Пловдив джаз фест“ ще има и съпътстващи, не по-малко интересни събития. Повече за фестивала може да научите на plovdivjazzfest.com

Билетите за концертите вече са достъпни в мрежата на Eventim, а в Пловдив се продават на касата пред общината.

На снимката: Виктория Толстой и Якоб Карлсон

Подобни