Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Още от най-доброто

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

„Пловдив джаз фест“ с богата съпътстваща програма

„Пловдив джаз фест“ обяви съпътстващата си програма, която затвърждава тазгодишното издание на фестивала като истински калейдоскоп от изкуства. Сред планираните събития от 31 октомври до 3 ноември отново е превърналият се в традиция конкурс за млади изпълнители, както и литературна среща-разговор, майсторски клас по джаз пиано и вокал и кино прожекция. Амбициозната програма допълва големите концерти на Елиане Елиас, Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, Дейв Холанд квартет с Крис Потър, Ян Гарбарек и Трилок Гурту, които вече се радват на силен интерес от страна на публиката. Организатор на „Пловдив джаз фест“ са Мира Кацарова и компанията ѝ „Блу Ем“, а събитието се осъществява с подкрепата и партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Фестивалът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„Пловдив джаз фест“ ни среща с Елиане Елиас, Дейв Холанд и Ян Гарбарек

Откриването на „Пловдив джаз фест“ е на 31 октомври в Дом на културата „Борис Христов“. То ще бъде съчетано с изложбата „Колекционерът-импровизатор“, която ще представи на публиката картини от колекцията на Николай Неделчев. След това в голямата зала на „Борис Христов“ ще се състои концертът на Елиане Елиас с участието на съпруга й Марк Джонсън. Същата вечер започват и клубните концерти на „Пловдив джаз фест“. На 31 октомври от 23:00ч. в Bee Bop Café ни очаква Милен Кукошаров квартет, с участието на Михаил Иванов.

Денят на будителите е особено подходящ за литературната среща-разговор „Светлата гравитация на думите“ с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов. Дискусията ще се проведе на 1 ноември от 18:00ч. в клуб „Петното“ и неин модератор ще бъде Ина Иванова. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще има два концерта – първият е на Дина ДеРоуз, а след нея на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Късният концерт в Bee Bop Café ще бъде на Христо Йоцов и Jazz Cats.

На 2 ноември млади джаз музиканти и певци ще се срещнат с Дина ДеРоуз, която ще проведе майсторски клас по джаз пиано и вокал. ДеРоуз е част от състава преподаватели на едни от най-престижните училища в света, сред които Manhattan School of Music, NYU, The New School, Long Island University и др. Участието й във фестивала се осъществява в партньорство с Groove Atelier, по чиято покана Дина ДеРоуз пристига в България. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще започнат двата големи концерта от основната програма. Първият е концерт-бенефис в чест на легендарната джаз формация „Бели, зелени, червени“, която тази година ще получи Наградата на „Пловдив джаз фест“ за цялостен принос в джаза. Този път тя ще бъде връчена посмъртно и на един от най-значимите български джаз пианисти: Румен Тосков-Рупето, който през 2018 щеше да навърши 50 години. След награждаването и концерта-бенефис на „Бели, зелени, червени“, на сцената ще се качи Дейв Холанд със своя квартет, в който участва и саксофонистът Крис Потър. Името на Дейв Холанд заема солидно място в историята на джаза. Започвайки кариерата си в квартета на Майлс Дейвис, през последните 50 г. той е свирил с почти всички големи имена и е учител и вдъхновител на мнозина. По време на късния концерт на 2 ноември в Bee Bop Café ще чуем „Октет Пловдив“.

На 3 ноември от 14:00ч. в клуб „Фарго“ ще се състои лектория на Елица Матеева и прожекция на филма „Орландо“. Финалът на Младежкия конкурс на „Пловдив джаз фест“ е с концерт в Bee Bop Café в 16:00 ч. Последният голям концерт е на легендарния Ян Гарбарек. В квартета му участва големият индийски перкусионист Трилок Гурту. Късното събитие в програмата на фестивала е представянето на дебютния албум на младия пианист Иван Гърбачев – от 23:00 ч. в Bee Bop Café.

„През годините за мен джазът придоби смисъла на екзистенциална метафора – той се превърна в гласа на добрия вкус във всичките му проявления: за музика, за изкуство, за държание, за език, но и за нравственост", казва Мира Кацарова. И тази година „Пловдив джаз фест“ събира ведно вдъхновението и мечтите на творци от различни точки на планетата, представители на различни поколения и различни изкуства.

Билети за големите концерти в залата на Дома на културата „Борис Христов“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. Билетите за клубните концерти се закупуват на място в Bee Bop Café преди началото на всяко събитие. Достъпът до литературната среща-дискусия, изложбата, прожекцията на филма „Орландо“, както и до концерта на финалистите в Младежкия конкурс на фестивала, е свободен.

  • Пълни подробности за новото издание на фестивала можете да научите от интервюто на Светослав Николов с организатора Мирослава Кацарова.
Подобни