Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

По случай Международния ден на джаза ООН пусна специална серия пощенски марки и картички

Организацията на обединените нации пусна на пазара пощенски марки и картички, за да отбележи Международния ден на джаза, който празнуваме на 30 април. Дизайнът на пощенските марки е дело на Серджо Барадат. Ето какво казва той за работата си: „Това беше един прекрасен проект. Исках да създам цялостно произведение на изкуството, съставено от отделни елементи, където всяка марка е част от колажа, а всички заедно образуват една голяма композиция. Бях вдъхновен от абстракцията, наречена „джаз“; исках да вложа в дизайна атмосферата и усещането за звук чрез цветовете. По време на работния процес слушах любими музиканти от старото поколение: Чет Бейкър, Били Холидей, Нина Симон, Дюк Елингтън и много други артисти от 20-те до 50-те години на XX век.“

Серджо Барадат е известен със своята работа в сферата на дизайна и илюстрацията. Той е артистичен директор на Пощенската администрация на ООН. Създаването на пощенски марки е едно от любимите му занимания: „Очарован съм от пощенските марки още от дете, когато ги събирах. Обичам този жанр. Те са като микрокосмос от изкуство и идеи и представляват нещо като пръстов отпечатък на споделена идентичност. Докато растях, за мен те бяха като магически документи, които ми помагаха да избягам и да развивам въображението си.“ – казва Барадат.

Марките, които той създаде по случай Международния ден на джаза, се продават в долари, швейцарски франкове и евро, и могат да бъдат закупени в специализираните пощенски магазини на ООН в Ню Йорк, Женева и Виена.

На 30 април 2014 г. за трети път ще отбележим Международния ден на джаза. Всяка година този ден обединява различни общности, училища, артисти, историци, учени и джаз ентусиасти от целия свят, за да празнуват, да научат повече за джаза - неговите корени и бъдеще. Джазът е признат за своята роля за насърчаване на мира, диалога между културите, многообразието, зачитането на правата на човека и човешкото достойнство, борбата с дискриминацията, насърчаване на свободата на изразяване и равенството между половете, засилване ролята на младите хора за социална промяна.

Предишните ни публикации, посветени на тазгодишното издание на Международния ден на джаза, можете да прочетете тук и тук.

Подобни