Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Поредица от специални събития на „Моцартови празници“. Фестивалът се посвещава на дългогодишния му директор Христина Ангелакова

Празник на красотата с класическа музика – концерт, опера, балет, а също и джаз – от 12 до 15 юли в RIU Pravets Golf & SPA Resort ще се проведе 14-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“. За първи път у нас ще гостува марионетен оперен театър, ще видим опера с кукли, както и представление с участието на циркови артисти, специален спектакъл в три жанра, посветен на творчеството на Гуно, на „Кафе с автограф“ ще се срещнем с Калуди Калудов, а джаз изкуството ще бъде представено от Братя Владигерови заедно с Теодора Сороков и Ружа Семова. Джаз ФМ и Класик ФМ сме медиен партньор. През тази година фестивалът по традиция почита творчеството на своя патрон Моцарт, а също и 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, 100 години от рождението на Ленард Бърнстайн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин. И това издание на „Моцартови празници“ бе подготвено от Христина Ангелакова, която през май си отиде от нашия свят, и то ще се проведе в нейна памет.

Специално посвещение към Христина Ангелакова

Христина АнгелаковаХристина Ангелакова

„Моцартови празници“ се провеждат в Правец от 2003 г., като през 2012 г. по инициатива на Христина Ангелакова домакин става RIU Pravets Golf & SPA Resort. „Аз съм благодарен и горд, че съм бил съпричастен към част от тези 7 години, през които Христина бе директор на фестивала. Те бяха прекрасна възможност да се науча на много житейска мъдрост, която тя носеше в себе си – че творческият порив никога не умира и трябва да бъде държан жив. Голяма е отговорността, която носим в момента целият неин екип и цялото сдружение, за да направим 14-ото издание на фестивала такова, каквото тя би искала да бъде, и такова, каквото тя е очаквала то да се случи.“ – каза в студиото на bTV Radio председателят на сдружение „Моцартови празници“ Лъчезар Тодоров.

Както Христина Ангелакова разбираше професионализма, за поредна година фестивалът ще се проведе по най-високите стандарти в изкуството, за да отпразнува наследството – и на великите композитори, и нейното. „За нас събитието винаги е било празник, който събира съмишленици – хора, които харесват класическата музика, но и хора, които за първи път се докосват до нея, хора, които харесват класическата интерпретация на класическата музика, но и хора, които са склонни да експериментират. Христина изпълни точно това трудно начинание през седемте години, през които бе творчески директор – да проведе тънката линия, балансираща между класиката и съвременния прочит.“ – обрисува приноса на примата като организатор на фестивала Лъчезар Тодоров. И тази година на „Моцартови празници“ ще се случат неочаквани и смели събития.

За първи път у нас – марионетен театър с оперна и балетна постановка

„Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия„Вълшебната флейта“ на Марионетна опера – Линдау, Германия

Откриването на фестивала в четвъртък ще бъде на площада в Правец с изпълненията на Духовия оркестър към община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, веднага след което ще преживеем за първи път на живо у нас изкуството на марионетния театър. С оперна и балетна постановка гостува трупата от германския град Ландау. Първо ще видим пълната, неадаптирана версия на „Вълшебната флейта“ от Моцарт на сцената на читалище „Зора – 1895“ от 20 ч. на 12 юли, която ще бъде представена още веднъж на следващия ден от 15 ч., а за да е хубавото още по-хубаво, в събота и неделя ще гледаме балета „Лебедово езеро“. Гостуването дължим на съдейстивето на Снежинка Аврамова – една от основателките на „Моцартови празници“, чиито живот и кариера преминават повече в Германия. „Трупата идва с големи кукли и специална сцена. Всяка кукла е произведение на изкуството. В абсолютната тъмнина на залата зрителите ще получат усещането, че кукли в човешки ръст изпълняват операта.“ – обясни Лъчезар Тодоров. Ще бъде вълшебно!

„Лебедово езеро“ на Марионетна опера – Линдау, Германия„Лебедово езеро“ на Марионетна опера – Линдау, Германия

Опера с кукли, а фасадата на хотела ще бъде декор

Дали сме марионетки на съдбата и носители на измамни усещания за себе си и за света, кога настъпва моментът на откровението и има ли зло, което остава ненаказано? Първото гостуване на марионетен оперен театър у нас прави връзка с постановката на „Турандот“ на Старозагорската опера съвместно с кукления театър в града. По идея на директора на операта и режисьор Огнян Драганов пластовете в действието се визуализират с кукли и зрелищен декор.

„Турандот“ на сцената на Старозагорската опера„Турандот“ на сцената на Старозагорската опера

След премиерата в Стара Загора преди няколко месеца, и тук в петък вечер ще чуем върховни гласове. Драгана Радакович, която със своето интелигентно пеене през последните години е много търсена за ролята на Турандот, гостува у нас след като миналата година пя в гигантската продукция на Операта в Сидни. Калаф ще бъде италианският тенор Дарио ди Виетри, познат и от миналото издание на „Моцартови празници“, когато бе Дон Хозе. „Той идва с огромно удоволствие, което е част от делото на Христина – радостата да събира прекрасни изпълнители в Правец и те да искат да се връщат на това място.“ – обясни пиарът и арт координатор на фестивала Сийка Лапачка. В ролята на Лиу ще бъде прекрасната Цветелина Василева, която многократно е била гост на фестивала. „Няма как такъв красив глас да не искаме постоянно да бъде сред нас.“ – с възхищение казва Сийка Лапачка. Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Тимур. Диригент е Владимир Бошнаков. Спектакълът е с участието на Хор и Оркестър на Старозагорската опера, актьорите от Кукления театър – по определението на Сийка Лапачка: „тихите вълшебници, които свещенодействат в спектакъла“ – и с Детско-юношеската школа „Маргаритки“ и Прабългарската школа за оцеляване „Багатур“. А режисьорът Огнян Драганов ще предложи отново нещо, за които не сме и помисляли – сцената ще бъде пред хотела, фасадата му ще бъде част от декора чрез специално осветление, а публиката ще бъде на традиционното място на сцената.

„Турандот“ с кукли на сцената на Държавна опера – Стара Загора: преживяване красиво и обогатяващо знанието ни за живота

След „Опера в цирка“, циркът гостува на операта

В съвместна продукция с Академичен цирк „Балкански“ Старозагорската опера за първи път у нас реализира постановка под шапито – с „Палячи“ отбелязваме 40 години сценично дълголетие на Калуди Калудов. След овациите и наградите за юбиляра от деня на премиерата спектакълът ще гостува под шапитото на цирка в София (19 и 20 ноември), Пловдив (22 и 23 октомври) и Варна (3 и 4 септември), но на 15 юли от 21 ч. в Правец циркови артисти ще играят в постановката. Солисти освен Калуди Калудов са Анна Дитри, Нико Исаков, Александър Крунев и Георги Динев. Диригент ще е главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

Калуди Калудов в „Палячи“Калуди Калудов в „Палячи“

Калуди Калудов – 40 години на сцената

В събитието „Кафе с автограф“ ще има среща с Калуди Калудов. „Ще подберем видео фрагменти от негови коронни изпълнения. Христина много искаше да отбележи по подобаващ начин тази респектираща годишнина на своя любим колега и приятел.“ – сподели Сийка Лапачка. Именно на Калуди Калудов е идеята за опера в цирка. Повече за своите роли в България и по света той ще разкаже в събота от 11 ч. в зала „Правец“ на хотела-домакин. Водещ ще бъде Боянка Арнаудова.

Шарл Гуно в три жанра на изкуството

Основният спектакъл в събота е мултижанров – „Валпургиева нощ“ е певческа, танцова и театрална реализация на образите и музиката на Шарл Гуно от неговия „Фауст“. „Вечерта е особена, защото ще видим последния авторски идеен спектакъл на Христина, която от дълги години обмисля създаването на това многожанрово представление.“ – каза Лъчезар Тодоров. Сийка Лапачка припомни: „При Христина никога идеите никога не са били обикновени – музикално-театралният „Моцарт и Салиери“, танцово-оперният „Севилски бръснар“, реализираният от варненските опера и куклен театър „Влюбеният Моцарт“. Тя много искаше да направим спектакъл за Гуно, очаквахме годишнината му – и ето, сега се навършват 200 години от рождението му. Това ще блъде много специален спектакъл, в който има тройници на героите – Фауст, Маргарита и Мефистофел. Вплетени са стихове на Гьоте по неговия „Фауст“. Реализацията е на екип от млади артисти. Христина си избра хореографа – Филип Миланов от Балет „Арабеск“, режисьор е театралът Боян Крачолов, актьорите са Димитър Крумов, Иван Николов и Надя Керанова, солистите – Ивайло Джуров, Ивайло Михайлов и Евгения Ралчева, а танцьорите – Валери Миленков от Балет „Арабеск“, Александър Александров от Националния балет и Старозагорската опера и великолепната примабалерина на Старозагорската опера Анелия Димитрова. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.“ – съобщава подробностите Сийка Лапачка. „Едно от нещата, които научих от Христина по отношение на фестивалите, е че добрите успяват да предложат нещо уникално и на тях трябва да се случват различни неща. По този начин все повече хора успяват да се докоснат до това изкуство и ние неизменно се опитваме да изненадваме с многожанрови представления.“ – обяснява предисторията Лъчезар Тодоров.

Джаз с Братя Владигерови

Съботната вечер ще завърши с джаз, когато на сцената ще бъдат любими музиканти. От 23 ч. в зала „Тера“ Братя Владигерови ще свирят заедно с Теодора Сороков и Ружа Семова. „Те живеят във Виена и ги свързва уникално приятелство. Техните програми са винаги толкова атрактивни! Така че ни очаква една вълнуваща вечер, с която ще завършим най-дългия ден на фестивала.“ – разказа Сийка Лапачка. Концертът се посвещава на Панчо Владигеров, Ленард Бърнстайн и Джордж Гершуин.

Фестивалът се организира от сдружение „Моцартови празници – Правец’04“ под патронажа на министъра на културата Боил Банов и с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор е „Тера тур сервиз“. Джаз ФМ и Класик ФМ сме медиен партньор. Пълната програма и повече подробности можете да откриете на сайта на фестивала. За публиката хотелът-домакин предлага специални условия на настаняване.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Лъчезар Тодоров – председател на сдружение „Моцартови празници“, и Сийка Лапачка – пиар и арт координатор на събитието.
Подобни