Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Празнуваме наследството на Генко Генов с концерт на ярки звезди и млади таланти

90-ата годишнина от рождението на създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов ще отпразнуваме с музика на концерт, организиран от сина му Райчин Генов. Джаз ФМ с огромно уважение подпомага организацията на събитието, което ще се проведе на 3 октомври в клуб „Сити стейдж“ в подлеза на НДК при свободен вход. Началото е в 19:28 ч., за да отбележи годината на раждането на Генко Генов. В изпълнение на звезди на фестивала и млади таланти от Училище за певци D Stars ще прозвучат забележителни песни, започнали своя път от форума, създаден, за да популяризира Черноморието и да даде стимул на нашите творци. Чрез него се ражда „фестивалната песен“, както описа мащабните и силно въздействащи творби Мими Николова в проекта ни „Джаз истории“.

Именно вокалистката, в чието изпълнение песента „Калиакра“ на композитора Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева печели първата Първа награда от „Златният Орфей“ през 1965 г. (тогава наричащ се „Песни за българското Черноморие“), ще открие концерта. С младите таланти Теа Николова и Неда Кралева тя ще представи друга своя песен от „Златният Орфей“ – „Кръговрат“ от Димитър Вълчев и Петър Караангов, която изпълнява на фестивала през 1971 г.

Още с първото си явяване Камелия Тодорова печели Голямата награда на „Златният Орфей“ през 1980 г. със „Стая на релси“ (песен на български) и Maybe This Time (песен по избор). Към първата тя ще се завърне на концерта утре заедно с Марина Драгомирецкая. Марина ще изпълни и „Остани“ от репертоара на Паша Христова.

През 1999 г. Орлин Горанов и Васил Петров донасят Първа награда на песента „Полюси“. Орлин Горанов сега ще претвори хита в съвместно изпълнение със Симо Желязков. Младият и много успешен вокалист ще чуем още с „Бъди благословена ти“, изпълнена на фестивала от Васил Найденов.

Общо 23 любими песни са включени в програмата на честването, сред които са „Една българска роза“, „Повей ветре“ и „Остани“ от репертоара на Паша Христова, „Песен моя, обич моя“ – на Йорданка Христова (тя ще бъде представена от Ралица Ковачева – Бежан), „Песен за синия балон“ – на Мария Мицева, „Устрем“ – на Маргарита Хранова и „Бяла тишина“ – на Георги Минчев и „Щурците“. Ще чуем песни на композитори като Йосиф Цанков, Тончо Русев, Александър Бръзицов, Борис Карадимчев, Стефан Димитров и текстописци като Димитър Василев, Михаил Белчев, Богомил Гудев, Дамян Дамянов и Михаил Белчев.

Акапелна група „Спектрум“ ще припомни песента на Кирил Тодоров „Янинку“, представена на „Златният Орфей“ от „Фолк скат бенд“ през 1995 г. Весела Морова, която е част от „Спектрум“, ще ни срещне с „Ти сън ли си“ (Лили Иванова, 1970 г.). Трио „Тринити“ ще изпълни „Моя любов“ на „Домино“.

Автор на аранжиментите е Калин Жечев – пианист в Джаз формация „София“ и „3oto“, част от екипа на „Гласът на България“ по bTV. Съпроводът ще бъде негов и на Funky Miracle.

Сборна формация от учениците на D Stars ще ни отведе към финала с „Дори и насън“ (1986 г., Маргарита Хранова) и „Не оставай сам“ (1986 г., „Домино“), за да завърши концертът с „Нека да е лято“ (1977 г., „Тоника СВ“), изпълнена от всички участници в концерта.

Всички артисти участват безвъзмездно.

„Това е първото честване на Генко Генов. „Златният Орфей“ винаги е събирал всички. Това, че събитието вече го няма, не означава, че младите хора днес не могат да се качат на тази сцена.“ – каза в студиото ни синът му Райчин Генов.

Вокалистите са от училище D Stars на Даниела Станкова, която сподели, че е израснала с песните на „Златният Орфей“: „За нас е чест заедно да осъществим това честване. От фестивала са тръгнали някои от най-големите имена в музиката ни. Сега е важно младите талантливи хора да имат възможности, а не да остават в сянка. Така в основата на концерта застана идеята за приемствеността.“ Най-младият участник в събитието е на 6 години.

Марина Драгомирецкая акцентира върху наследството: „Обичам нациите, които обичат историята си. Благодарна съм, че такъв проект ни обединява и че връщайки се назад към тези прекрасни песни ще имаме възможност да ги предадем и на младите, които ще се срещнат с тях за първи път. Аз съм любопитна да видя как те могат да прозвучат сега и каква история ще разказваме след години с този концерт.“

В студиото ни Райчин Генов разказа как на втората година на фестивала била направена интрига и министърът на културата наредил Генко Генов да бъде отстранен. Но още същия ден Йосиф Цанков събрал композиторите, начело с Точно Русев и Морис Аладжем, влезли в кабинета на директора на Комитета по туризъм и заявили, че или ще има „Златен Орфей“ с Генко Генов или няма да има фестивал. Тогава Петко Тодоров скъсал заповедта за уволнението. Така Генко Генов остава на този пост до 1973 г.

След което за години е хвърлен в затвора...

На снимката: Генко Генов в Летния театър в Слънчев бряг. Източник: архив на семейството.

Подобни