Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Празнуваме рождения ден на барабаниста Петър Славов и разказваме за продължаващото вдъхновение в лицето на неговия син – басиста Петър Славов

Днес в ефира на Джаз ФМ радио отбелязваме 77-ия рожден ден на барабаниста Петър Славов - една светла личност с огромно сърце и дълбока следа в българската музика. Използваме днешния повод, за да разкажем за успехите и последните новини около сина на легендарния музикант – басиста Петър Славов, който сякаш олицетворява мечтата на своя баща за реализация в родината на джаза - САЩ.

Петър Славов старши е свирил в две от най-важните формации в историята на българския джаз - култовата група „Джаз фокус-65“ и емблематичния Симеон Щерев квартет. През 70-те г. той разгръща своя визионерски поглед, създавайки бигбенд „Експеримент“; участвал е в „Сребърните гривни“, Оркестър „София“ и др., а широката популярност идва от дългогодишната му работа с ФСБ. Важен момент в неговата биография е и мениджърската му дейност, свързана с Милчо Левиев, „Акустична версия“ и Марио Станчев.

„Джаз фокус-65“

Барабанистът Петър Славов ни напусна през 2008 г. на 66-годишна възраст, но споменът за него продължава да бъде жив и все така ярък. През юни на премиерата на книгата на Димитър Симеонов от Оркестър „София“ - „Живея за музиката. Автобиографията на един джазмен“, пианистът, композитор и диригент Любомир Денев разказа за поканата, която е получил като студент, да напише пиеса за оркестъра на Петър Славов „Експеримент“:

Годината е 1976, на Първия преглед на българските джаз оркестри, който ние наричахме фестивал, в зала „България“, Петър Славов – визионер, човек със страхотни идеи и експериментатор, реши да създаде сборен бигбенд „Експеримент“ като алтернатива на официалния бигбенд на радиото и да направи нова програма, специално написана за този оркестър. Това беше страхотна дързост от негова страна! Той събра елитни музиканти – Людмил Георгиев, Димитър Симеонов, Марио Станчев на пианото, Теодор Стойков – бас, двама барабанисти – Петър Славов и Крум Калъчев, Недко Трошанов, Кирил Въчков водеше тромпетите, Емануил Манолов – Бадема, Влайо Влаев – саксофон, Ценко Славов на китарата, Петър Попов – тромбон. Страхотни музиканти! Имах огромната чест, бидейки все още трета година студент по дирижиране в Музикалната академия, да бъда поканен да напиша пиеса за този оркестър и да я дирижирам. Всички бяхме много ентусиазирани след няколко години затишие в джазовия живот след напускането на Милчо Левиев. Аз седнах с голямо желание да напиша пиесата и да дам всичко от себе си. За мен това беше голяма възможност да се изявя като млад автор на музика и аранжимент.

Първи преглед на джазовите оркестри, зала „България“, октомври 1977 г. Любомир Денев дирижира бигбенд „Експеримент“ на Петър Славов в изпълнение на пиесата си „Сватба“. Снимка: личен архив на Любомир Денев

Миналата година в поредица от три издания на предаването „Джаз истории“ разказахме за музикалния път на Петър Славов старши. Със спомени за него се включиха Милчо Левиев, Симеон Щерев - Банана, Марио Станчев, Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко, Димитър Семов, Венко Поромански, Стоян Янкулов – Стунджи и семейството на музиканта – съпругата му Ася Чендова и техният син – Петър Славов. Тогава Пепи сподели, че баща му е едно от най-големите му влияния, че още от малък го е гледал с обожание и че не е могъл да си представи да се занимава с нещо друго освен с музика. „На него дължа почти всичко. Особено като музикант и като светоглед.“ – казва басистът, който неслучайно има репутацията на един от най-елитните български джаз музиканти. Пепи живее в Ню Йорк, концертира по целия свят и е работил с имена като Куинси Джоунс, Джо Ловано, Джордж Гарзон, Кевин Махогани, Данило Перез, Алфредо Родригес и др.


Баща и син; снимка от личния архив на семейството

Преди година в предаването „Джаз истории“ Пепи Славов разказа за начина, по който баща му е гледал на неговите успехи:

Той много се радваше на всичките ми успехи и също възприемаше за успехи неща, които за мен не бяха успехи, но веднъж ми написа един имейл, в който има нещо много показателно за неговата същност. Без завист, без състезание ми каза: „Толкова съм щастлив, че ти можеш да направиш нещо, което аз нямах възможност да направя.“ Без да каже: „Ех, защо като бях млад, не можах да отида да свиря в Америка.“, което е била неговата мечта още от момента, в който е започнал да свири на барабани. Това беше неговата философия – той просто преживя с мен това, което е искал да преживее, когато е бил млад и което не е успял поради тогавашната идиотска система.

Днес Петър Славов син продължава наследството на своя баща и го надгражда със своите лични постижения. През последните седмици няколко пъти имахме повод за радост – басистът беше на турне в Италия, Тайланд и Китай с триото на италианския китарист Фабрицио Соти, а през следващия месец му предстои завръщане в пекинския клуб Blue Note заедно с Джо Ловано.

Докато Пепи беше напът стана ясно, че е готов документалният филм за един от най-солидните импровизатори на нашето време и вдъхновение за поколения млади музиканти – саксофониста Джордж Гарзон. Лентата се нарича George Garzone: Let Be What Is и е режисирана от Терън Патерсън и турския барабанист Джон Козлу, който е учил при Гарзон в Америка. В Let Be What Is участват Джо Ловано, Марк Търнър, Уолтър Смит III, Джон Локууд, Франсиско Мела, Данило Перез и др., а редом до тях за изключителната личност на Гарзон разказва и Пепи Славов, който е бил негов студент в колежа „Бъркли“ в Бостън. Във филма е показан откъс от концерт на големия саксофонист в Cornelia Street Café в Ню Йорк през 2016 г., концерт, наречен „Синовете на Джордж Гарзон“, в който свири и Пепи. Любопитното е, че в лентата са включени кадри от гостуването на Гарзон в България през 2014 г. на фестивала „Джаз форум Стара Загора“. Кадрите са от неговия майсторски клас и от джем сешъна след концерта, в който Гарзон свири в дует с барабаниста Христо Йоцов. Филмът George Garzone: Let Be What Is, който е част от тазгодишната официална селекция на Филмовия фестивал в Ню Йорк, може да гледате тук. Събитието ще се проведе от 28 септември до 14 октомври.

Утре предстои концерт на Петър Славов като лидер. Той ще вземе участие в BassFest на Cornelia Street Café в Ню Йорк. Пепи ще свири с новата си група, която включва Ницан Гавриели (пиано), Сам Дилън (саксофон) и Джереми Дътън (барабани). В репертоара ще прозвучат нова музика и нови версии на по-стари любими пиеси на басиста. Информация за актуалните изяви на българския музикант може да следите в сайта му.

Днес, когато празнуваме 77-ия рожден ден на доайена на българските барабанисти Петър Славов, за пореден път се убеждаваме колко важни са добрият пример и приемствеността в музиката, мостовете между поколенията и влиянията, които ни белязват и променят. Това са онези примери за хора-съкровищници, чийто богатства остават неизчерпаеми през десетилетията. Още един повод да си дадем сметка за важните хора в живота ни и за значението на любовта и близостта, които често приемаме за даденост.

Баща и син; снимка от личния архив на семейството

„Мисля, че когато имаш такава съкровищница от качества в един човек и си извадил късмета той да ти е много близък и също така ти да си му най-близкия човек, тогава това е съкровищница, към която ти можеш да се връщаш, дори когато човекът го няма, защото това е, което той е оставил като наследство, освен физическото ти съществуване. Аз мисля, че цял живот ще се уча от това, което съм видял и цял живот ще осъзнавам до какво съм се докоснал, нещо, което съм приемал за даденост. Това за мен е било най-нормалното нещо, защото родителите са най-голямата даденост и човек не си дава сметка за това, докато не започне да ги губи.“ - басистът Петър Славов за своя баща

На основната снимка: Петър Славов баща в зала „България“

Подобни