Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Премиера у нас на меса „Въоръженият човек” от Карл Дженкинс в изпълнение на Русенската филхармония и хор „Дунавски звуци”. В концерта от Европейския музикален фестивал участва и Людмил Ангелов

Премиерното изпълнение у нас на меса „Въоръженият човек” от най-популярния съвременен композитор Карл Дженкинс, ще чуем от Русенската филхармония и детски хор „Дунавски звуци“ под диригентството на Найден Тодоров. Премиерата е на Благовещение - 25 март, от 19:30 ч. в зала „България”, а концертът е от програмата на Европейския музикален фестивал. В изпълнението ще участват и солистите Даниела Караиванова – сопран, Андреана Николова – мецосопран, Александър Баранов – тенор и Момчил Миланов – бас. На концерта Людмил Ангелов ще представи първия клавирен концерт на Шопен.

Карл Дженкинс е един от най-големите съвременни автори, широко известен със своята пиеса Adiemus. Той е обявен за №1 в списъка с десетимата най-изпълнявани композитори от нашето време. Дженкинс създава месата „Въоръженият човек“ по поръчка на музея Royal Armories по повод празненствата за посрещане на новото хилядолетие. Творбата носи подзаглавието „Меса за мир“ и е посветена на жертвите от кризата в Косово. „Изненадан съм, че Карл Дженкинс не е изпълняван у нас”, коментира диригентът Найден Тодоров. „Всъщност думата „меса” е малко подвеждаща. Въпреки че в творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, има и части, свързани с други религии. Такава е и идеята на автора – без значение каква е религията, какви са хората, какви са вярванията или расата, основната идея е да се борим за мир”, допълва Тодоров.

В концерта на Русенската филхармония ще участва и брилянтният пианист Людмил Ангелов, международно признат интерпретатор на музиката на Шопен. Той ще представи първия клавирен концерт на полския композитор. Както разказва Людмил Ангелов, музиката на Шопен го завладява още когато е на 9 години и оттогава пианистът не е спрял да я изпълнява, изучава и обича. През 2010 г. Ангелов отбеляза двувековния юбилей от рождението на полския майстор с клавирния цикъл „Людмил Ангелов свири Шопен”.

В началото на своята кариера Карл Дженкинс става известен като джаз и рок музикант. Той свири на саксофон, клавишни и обой – доста необичаен инструмент за този вид музика. Той е един от основателите на групата Nucleus, която печели първа награда на фестивала в Монтрьо през 1970 г. През 1972 се присъединява към групата Soft Machine, която свири прогресив рок. Свири в нея до 1984 г. Дженкинс е автор на много музика за реклами. Неговият пробив в сферата на сериозната музика е проектът Adiemus. Той е представен в много страни по света Япония, Германия, Испания, Финландия, Белгия, Холандия, а също и в Royal Albert Hall в Лондон. Албумът от 1995 г. The Adiemus: Songs of Sanctuary оглавява класациите за класическа музика във Великобритания и Европа. Дженкинс получава редица международни отличия – докторска степен по музика от Уелския университет. Назначен е за почетен член на Кралската академия по музика, на Университета в Кардиф, на Кралския уелски университет по музика и драма, на колежа „Тринити Кармартен” и Университета в Суонси.

Найден Тодоров е сред най-ярките български музиканти от младата поколение. В края на 2012 г. той печели наградата на публиката „Кристална лира” за 2012 г. за националната премиера на операта „Нос“ от Шостакович (втора лира за диригента, след присъдената през 2005 г. за изпълнението на Симфония №2 от Малер със Софийската филхармония). Тодоров прави диригентския си дебют на 16 години като ученик в Музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив, където създава Младежки оркестър „Пловдив”. От 1993 г. е студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския университет за музика, който завършва като бакалавър през 1996. През 1996-1997 г. е поканен от фондация „Бърнстейн“, Йерусалим, на специализация в Израел и там работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. През 2001 получава магистърска степен като диригент в Нов български университет, в който през 2013 г. се дипломира и като мениджър в областта на културата. През 2003-2004 г. специализира в Университета Челси, Великобритания. От сезон 2004/2005 г. той е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония, а от сезон 2005/2006 г. е директор на Държавна опера Русе. Работи с различни оркестри в България и чужбина, участва и в десетки международни фестивали България, Австрия, Германия, Словакия, САЩ. Получава множество награди от наши и международни конкурси, както и награди от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб – Виена, фондация Боргезе, наградата „София” за постановката на операта „Фауст” с Националната опера и балет, „Златно петолиние” за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ съвместно с Русенската опера за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер”, наградата „Пловдив“ 2010 и др. През 1998/1999 г. Найден Тодоров е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис.

Европейският музикален фестивал, представен от агенция „Кантус Фирмус“, е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г., със съдействието на Столичната община и Министерството на културата.

Билети за концерта, както и за всички останали събития от Европейския музикален фестивал в София, могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Подобни