Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз емоции

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Райна Кабаиванска чества 80-та си годишнина с благотворителен концерт, майсторски клас, изложба и премиера на биографична книга-албум

Наричана „божествената”, Райна Кабаиванска е най-значимият оперен артист на нашето време, запазил традициите на италианската белкантова школа. След десетилетия на триумф по оперните сцени на България и целия свят, основната й мисия днес е да предаде уменията си на своите млади последователи. Райна Кабаиванска е и активен общественик – в историята ще остане нейният концерт в началото на 90-те години с емблематичната синя рокля, превърнал се в символ на свободата и стремежа за изграждане на демократично общество в България. На 15 декември великата оперна актриса ще отпразнува своя 80-и рожден ден. Нов български университет, на който тя е почетен доктор и в който тя провежда годишните си майсторски класове, организира поредица от събития в нейна чест.

Периодично в различни спектакли на Софийската опера и балет ще участват певци от школата на Кабаиванска. В ролята на принцеса Еболи в операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди българската публика вече видя мецосопраното Чинция Киарини – участник в XIII-я международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ. През септември ще се състои неговото четиринадесето издание, което ще бъде представено с галаконцерт на 26 септември. В деня на събитието в Софийската опера и балет ще бъде открита и голяма изложба, отразяваща световната кариера на Райна Кабаиванска. Представящите я в различни роли фотографии са предоставени от архивите на големи оперни театри от цял свят. На 29 септември на сцената на Античния театър в Пловдив Райна Кабаиванска ще представи майсторския си клас с концерт в рамките на V-я Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. През декември ще бъде издадена биографичната книга-албум „Райна Кабаиванска“. Кулминацията на честванията ще бъде юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Той ще се състои непосредствено след рождения ден на оперната дива – на 18 декември от 19 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата. Публиката ще има удоволствието да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес изпълнители в най-престижните оперни театри, представени лично от великата оперна дива. Те ще пеят с оркестъра на Софийската опера и балет под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Дебютът на Райна Кабаиванска през 1961 г. в миланската „Ла Скала” поставя началото на блестяща кариера, която преминава през всички световни театри – „Ковънт гардън” в Лондон, „Гранд опера” в Париж, „Театро реал” в Мадрид, „Метрополитън” и „Карнеги хол” в Ню Йорк, „Театро Колон” в Буено Айрес, Щатсопера в Хамбург и Дойчеопера в Берлин, Софийската опера, „Болшой театър” в Москва и операта в Токио. За 55-те години на своята кариера тя изиграва незабравими роли в изключително широк репертоар, като само над 400 са изпълненията й в ролята на Тоска и още толкова като Мадам Бътерфлай. „И след толкова много изпълнения Райна Кабаиванска може да намери винаги – за всеки спектакъл, за всяка роля – нов жест, нова въздишка, нов поглед, и всеки път да достигне такъв интензитет, който в определени моменти сякаш възкресява нейната героиня“, пишат италианските медии. Особено активна е кариерата на Кабаиванска в Италия, където тя пее във всички големи театри. Нейни партньори са няколко поколения велики тенори – Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Лучано Павароти, Хосе Кура, Марио Меланини, Джузепе Сабатини, Андреа Каре. Незабравими ще останат спектаклите й в Софийската опера и балет, когато публиката я вдига на ръце и пада в краката й... През 2013 г. Райна Кабаиванска прибави към множеството си отличия и Международната награда за опера – „Оскар” за кариера, която й бе връчена в „Театро комунале” в Болоня, Италия.

Поредния връх, който Кабаиванска постига, са нейните майсторски класове в Академия „Киджана“, Сиена, Италия, в Музикалната академия „Веки-Тонели“ в Модена, Италия и в Нов български университет. „Моята преподавателка Дзита Фумагали бе много щедра и искам да направя за младите това, което тя направи за мен – да върна част от тази добрина“, казва Кабаиванска. Така се ражда и вече 15 години работи Школата Кабаиванска, излъчила изпълнители от цял свят, които днес се изявяват с признат успех в престижни оперни театри, на фестивали и конкурси в Германия, Франция, Италия, Испания, Бразилия, САЩ, България и др. Сред техните постижения са постоянните им ангажименти в миланската „Ла Скала”, фестивала в Мачерата, „Театро Ла Фениче” във Венеция, „Театро Реджо” в Торино, „Театро Комунале” в Болоня, „Театро Комунале” в Модена, „Театро Реджо” в Парма, „Театро Сан Карло” в Неапол, „Арена ди Верона”, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче опер в Берлин, Оперния театър в Чикаго, както и първите места на конкурсите „Лучано Павароти” и „Виоти” в Италия, „Кралица Елизабет” в Белгия.

Организатор на галаконцерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е Нов български университет съвместно със Софийската опера и балет и Националния дворец на културата и със специалната подкрепа на фондация „Америка за България“ и „Фантастико“ – дългогодишни приятели на майсторските класове на Райна Кабаиванска. Билетите вече са налични в мрежата на Eventim. Концертът, с който ще бъде отпразнуван рожденият ден на Райна Кабаиванска, ще осигури на публиката възможност да получи онова, което най-много ще желае след падането на завесата – да стане част от успеха на Школата Кабаиванска. Средствата от всеки закупен билет ще подкрепят следващото поколение млади оперни певци и каузата на Райна Кабаиванска да дарява своя опит и талант.

Райна Кабаиванска е почетен доктор на НБУ от 1998 г., от 2001 г. води майсторски клас в университета, а през 2002 г. създава и фонд за национални и международни стипендии по оперно пееене.

Част от юбилейната година на Райна Кабаиванска ще бъде нова Фейсбук страница, на която организаторите обещават всеки ден да публикуват по един история за голямата оперна дива.

Подобни