Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM Prime Time

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Рицаря на Юга Алън Тюсан си отиде от този свят, докато омайваше Европа със старовремския чар на Ню Орлиънс

„Джаз музиката изгуби титан, легенда и добра душа. Почивай в мир, г-н Тюсан!“ – с това посвещение Ди Ди Бриджуотър почете легендарния музикант – пианист, композитор, аранжор и продуцент Алън Тюсан, който почина в ранните часове на 10 ноември на 77-годишна възраст. Музикантът издъхна по време на европейското си турне след концерт в Мадрид. Като несбъднато желание за очаквани срещи с публиката остават неговите постове във фейсбук, в които обещава да зарадва почитателите си в Антверпен или пък да изненада слушателите в центъра „Барбикан“ по време на Лондонския джаз фестивал с нов материал, който подготвя специално за тях... Касандра Уилсън изпрати своя приятел с думите: „Благодаря за бляновете и за вкусната запръжка!“, свързвайки думите си с корените, на които Тюсан толкова много държеше.

Известен още като Рицаря на Юга, заради утвърждаването и развитието на културното наследство на Ню Орлиънс, Алън Тюсан е с над половинвековна музикална кариера, в която си сътрудничи с Ета Джеймс, Елвис Костело, „Ролинг стоунс“, Пати Лабел, Бони Райт, Джон Мейол, Мери Клейтън, Ърма Томас, „Дю Ху“, Пол Макартни, Арън Невил, Робърт Палмър, Ринго Стар и много други. Свирейки от дете, звукозаписния си дебют той прави през 1958 г. Последния от многото си албуми Алън Тюсан издаде през 2013 г. – тогава записа Songbook за лейбъла Rounder. За продукцията получи номинация за „Грами“ в категорията „Американа“, като пиесата Shrimp Po-Boy, Dressed бе отделно номинирана за най-добра песен в автентичната американска традиция.

Прозвището Рицаря на Юга Алън Тюсан получава заради своята всеотдайна дейност за издигане на духа на Ню Орлиънс. Както се изписва на английски, Sounthern Knight прави паралел с най-известната песен на музиканта – Southern Nights от едноименния му албум от 1977 г. Най-популярната сред колегите му негова композиция обаче е Get Out of My Life Woman, към която в своето творчество се обръщат десетки музиканти, сред които групите „Дъ Доорс“ и „Дерек Тръкс бенд“, Нилс Ландгрен и Джо Семпъл, Соломон Бърк, Джери Рафърти...

Алън Тюсан е на 77-ма позиция в класацията на „Ролинг стоун“ за най-великите автори на песни на всички времена. Изданието отбелязва, че с творчеството си той е допринесъл за изграждането на звука на града, в който са създадени предпоставките за възникване на рокендрола. Самият Алън Тюсан определя традицията на Ню Орлиънс като: „воден от брас оркестър парад, синкоп и хумор“. И допълва: „На нас ни отнема много по-дълго време да стигнем до бъдещето, отколкото където и да е другаде в Америка. Така че оставаме по-дълго под въздействието на очарованието на миналото.“

Алън Тюсан получава много признания за творческата и обществената си дейност. Преди две години президентът Барак Обама го удостои с Националния медал за изкуство за приноса му към ритъм енд блус и джаз музиката на Ню Орлиънс. Тогава президентът каза: „След като родният му град бе унищожен от урагана Катрина и той бе принуден да се евакуира, направи нещо важно – завърна се. И от тогава насам Алън посвети таланта си на възстановяването и възраждането на Ню Орлиънс. И днес той излиза на сцени по цял свят, на които изявява невероятния си талант, правейки всичко възможно да възкреси духа на Голямото спокойствие.“ „Където и да съм, се чувствам като откъдето съм.“ – отговори Алън Тюсан.

Подобни