Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Американски легенди

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Сбъдваме мечтите си за своя град: Ден на отворените врати в столични пространства, на които ще вдъхнем живот

Как си представяме бъдещето на знакови места в София, които в момента пустеят, но скоро ще бъдат обживени? Изкуството ще ни помогне да дадем отговорите на 30 март по време на Деня на отворените врати в трамвайно депо „Клокотница“, Ротондата пред Централна гара, Зона „Култура“ между Централна и Сточна гара и театралната зала в метростанция „Джеймс Баучер“. Местата за трансформиране ще ни посрещат от 11 до 15 ч. в неделя, а домакини ще бъдат кметът Йорданка Фандъкова, общински съветници и творчески организации. Ние ще споделим как си представяме бъдещето на тези места – като изложбени зали, помещения за дебати, занаятчийски работилници, базари за произведения на изкуството, офиси на фирми, работещи в областта на изкуството...

Трамвайното депо на бул. „Княгиня Мария Луиза“ №84, Ротондата и индустриалната зона между двете гари (включваща Стоковата борса и Хладилния завод) от години пустеят, изгубили първоначалните си функции, но това предстои скоро да се промени. Столичната община е отделила средства за тяхното обновяване, но иска да чуе мнението на споделящите общото пространство в града – за какво смятаме, че са ни нужни те. Творчески организации ще ни дават посока на размисъл чрез средствата на изкуството – пърформънси, концерти (сред участниците е Софийският духов оркестър), дискусии, архитектурни работилници, базар на ръчно изработени сувенири, свързани със София, и много други. В трамвайното депо с Работилница за идеи ни посреща сдружение „Трансформатори“, UnderGara ще изпълни Ротондата с артисти от различни области – електронна музика, ръчни занаяти, пърформънси, под мотото „Под едно небе“ от 10 до 20 ч., от „Зона Култура“ организират в 11 и в 13 ч. представяне и разходки с гид из бившата индустриална част на града с начална точка ул. „Константин Стоилов“ №2. Четвъртото пространство за култура, върху което Денят на отворените врати ще акцентира, е все още неоткритият чисто нов Подземен театър във фоайето на метростанция „Джеймс Баучер“ (с вход откъм ул. „Златен рог“). Столичната община го предостави за стопанисване на Съюза на артистите в България, които ще ни посрещнат с театрална репетиция от 14 до 16 ч. Кметът Йорданка Фандъкова ще посети и четирите обекта. Тя ще бъде в депо „Клокотница“ в 12 ч., при Ротондата – в 12:30 ч., в „Зона Култура“ в 13 ч. и в Подземния театър в 14:15 ч. В Деня на отворените врати се включват и общински съветници и други представители на местната администрация.

Софиянци няма да сме гости в тази инициатива на Столичната община и Асоциация за развитие на София, а активни участници. Замисълът на Деня на отворените врати – част от подготовката ни да сме Европейска столица на културата през 2019 г., е да споделим нуждите и мечтите си. Идеите си ще можем да изложим на място устно, писмено или с рисунка. Организаторите ни канят също да използваме активно фотоапаратите си –след това можем да качим снимки на фейсбук страницата на „София 2019-та“, където също ще можем да публикуваме своите предложения. Така ще изпълним със съдържание мотото на кандидатурата на града ни: „Сподели София“, а след това идеите ни ще бъдат заложени като изискване към инвеститорите и проектантите, така че резултатът от предстоящото обновяване на тези пространства да бъде максимално голям. За финала на проекта организаторите са планирали да ни припомнят извървения път чрез изложба, която ще показва състоянието на обектите в началото, нашите идеи за тях и окончателната реализация.

Подобни