Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Църквата Свети Петър в годечкото село Беренде. Изображенията са от ХІV век, които според легендите са поръчани лично от цар Иван Асен

Силно свързани с българския дух и толкова малко познати – експедицията „Преоткрий България” ни представя магични места от България на четвърта си годишна изложба на Моста на влюбените

С много ентусиазъм и посветени на любовта към България, членовете на експедиция „Преоткрий България” ни срещат с историята на нашите земи и с традициите, на които сме продължители, във фоторепортажи, акценти от които ще видим на изложба на Моста на влюбените от утре до 6 май. Това е четвъртата годишна изложба на експедицията, вдъхновена от богатото ни наследство.

„В България има невероятно много исторически и археологически паметнници – минимум по един във всеки град и село. Много от тях не сме ги забелязвали или сме ги забравили. А всички те са невероятен източник на гордост, вдъхновение, романтика, приключения и чудесен повод човек да излезе извън града”, разказа пред Джаз ФМ един от участниците в експедицията „Преоткрий България” – Евгени Димитров, управител на фотографска агенция „Булфото”. Духът, който ние продължаваме днес като носители на тези традиции в генетичния си код, той описа с думите: „Това най-малкото ни дава по-здрава основа да почувстваме, че сме нация с история и с векове минало. По нашите земи можем да намерим и следи от неща, които са се случвали 8000 г. пр. н. е. Можем да се чувстваме спокойно като наследници на голяма цивилизация”.

Сред обектите, посетени от експедицията „Преоткрий България”, е църквата „Св. Петър” в годечкото село Беренде. Изображенията в нея са от ХІV век и според легендите са поръчани лично от цар Иван Асен. Храма с доброволен труд поддържа Бай Свилен – пенсиониран техник на помпена станция. Евгени Димитров споделя: „На мен много силно ми прави впечатление, че за да помогнеш за съхраняване на ценностите от миналото ни не се иска непременно да си спонсор, меценат или богата фирма. Просто трябва да си човек със сърце”. Сред хората, които дават много за рода той посочва и Огнян Петров, с чийто доброволен труд и лични средства частично е реставрирана случайно откритата в село Очин дол в Искърското дефиле раннохристиянска базилика. „В момента местните хора имат археологическа забележителност, направена по туристическите стандарти”, разказва Евгени Димитров.

Куполната гробница в Поморие с куха колона в центъра, чийто единствен аналог, откриван до момента в целия свят, е гробницата на император Максенций в Рим, са сред другите обекти, с които ще се запознаем чрез общо 58-те снимки в изложбата. Тя е придружена от две информационни табла. И още в „Преоткрий България” на Моста на влюбените – тракийската куполна гробница под вр. Шейновец, както и изоставено гробище, в което правят впечатление надгробен камък с обърната надолу трилъчна звезда, а също и камъни с изрисувани особени човечета с квадратни шапки и обувки на високи токове. Сред „преоткритите” при предишни експедиции обекти пък е светилището в село Еленово – най-старата мегалитна подмогилна структура на Балканския полуостров. Обобщение на тези фоторазкази можете да откриете в „Галерия”.

Евгени Димитров е един от фотографите, които сърцато ни представят тези съкровища. Негови партньори в изследователската работа са още Тихомира Методиева, Владимир Алексеев, Надя Сярова и Иван Василев. На откриването на фотоизложбата „Преоткрий България” утре от 18 ч. на Моста на влюбените зад НДК ще можем да се срещнем и с някои от консултантите на едноименната експедиция – проф. Валерия Фол, проф. Христо Матанов, доц. Бони Петрунова.

Подобни