Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

„София квартет“ свири премиерно „Романс“ от Ангел Заберски

„Романс“ от Ангел Заберски ще има своята премиера на концерт на „София квартет“ тази вечер от 19 ч. в камерна зала „България“. Творбата е написана специално за този състав по покана на доайена Валентин Геров. „Докато бяхме на фестивала „Аполония“, помолих Ачо да напише композиция специално за нас. Той откликна на моята покана. И сега с голямо удоволствие ще изсвирим премиерно „Романс“ – разказа по Джаз ФМ Валентин Геров.

Той описа творбата като изпълнена с нежност. „Тази пиеса е много наситена, експресивна, изключително романтична, в духа на Пучини и Чайковски. Дори се учудих, че в нея няма джазови елементи, което я прави още по-интересна и необичайна.“ – разказа виолистът.

Композиторът е останал очарован от изпълнението на квартета, когато го е чул на репетицията вчера. „Той беше възхитен от звука. Неговите спонтанни реакции ни показаха това. Каза, че като естетика е впечатлен.“ – сподели Валентин Геров. Единствените направени корекции са били за забързване на темпата. „Мисля, че се получи доста добре.“ – коментира Валентин Геров в навечерието на концерта довечера.

Събитието е цялостно посветено на австрийската музика. Ще чуем творби от виенската класика – Втори пруски квартет на Моцарт, Шуберт – Струнен квартет „Смъртта и момичето“, Веберн – Langsamer Satz – от времето преди да започне да пише атонална музика под влияние на Арнолд Шонберг. Тъй като е в поредицата „Концерти с дрескод“ на „София квартет“, музикантите ще излязат облечени специално в кода „злато“. Публиката е поканена да носи дрехи или акценти в този тон, а също и на чаша вино след събитието на коктейл, организиран от Австрийското посолство.

  • Интервюто на Светослав Николов с Валентин Геров и на Таня Иванова с Ангел Заберски можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
Подобни