Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз емоции

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Спомен за воинска слава и надежда за мирно бъдеще – празнуваме Деня на храбростта

Националният исторически и Националният военноисторически музей ни посрещат с отворени врати за 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Първият ще работи от 9:30, а вторият – от 10 ч., като и двата ще приемат посетители без такса за вход до 18 ч.

Прочулото се напоследък златно съкровище от Дъбене със сигурност ще бъде един от акцентите в обиколките на туристите из залите на Националния исторически музей. Панагюрското златно съкровище временно не е там, но ще можем да се запознаем с експонатите в обновената зала „Античност“ и всички останали предмети от колекцията, които са изложени в музея в Бояна. Първите десет посетители ще получат като подарък книга с автограф на директора на музея проф. Божидар Димитров, а всички ще могат да си закупят литература на историческа тематика с 50% намаление.

В специалната празнична програма на Националния военноисторически музей за първи път сред военните машини във външната експозиция ще можем да разгледаме фотоизложбата „Празникът на армията“, която представя воинските традиции за деня на Българската армия – кога и как се е отбелязвал, какви промени е имало в честването му. Пана с архивни кадри от военни паради, запечатали тържествени моменти от 1885 г. до наши дни, ще разкажат за празника, носещ не само спомена за българската бойна слава, но и изразяващ надеждата за сигурно и мирно бъдеще. Военен готвач ще приготви при полеви условия емблематичната за войнишката кухня боб чорба, а гостите ще можем да я опитаме в 12 ч. Представителният духов оркестър на Сухопътни войски ще свири между 15 и 17 ч. Със свободен вход са хронологичната и външната експозиция на музея, както и временните изложби. За постоянната експозиция ще трябва да си закупим билет. На 6 май при вход свободен можем да посетим и филиалите на Националния военноисторически музей – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Под наслов „Да отпразнуваме заедно Празника на храбростта и воинската чест“, столичният район „Витоша“ ни кани на честване на Гергьовден на 7 май от 18 до 19:30 ч. в Дом на културата „Красно село“. В програмата, създадена в партньорство с Националния военноисторически музей, са включени изпълнения на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, поетичен спектакъл по писма на български герои – воини, прожекцията на документален филм за армията „Светини на бойната слава“.

Снимка: авторът.

Подобни