Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM хитове

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Светлин Русев за първи път свири Паганини в България. Концертът на 1 април с Оркестъра на Класик ФМ радио е част от Европейския музикален фестивал

Един от най-забележителните български музиканти – цигуларят Светлин Русев ще изпълни музика от Николо Паганини на концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Григор Паликаров на 1 април от 19:30 ч. в зала „България“. Концертът е от цикъла „Концертмайсторите“ и влиза в афиша на Европейския музикален фестивал – и двата представени от музикална агенция „Кантус Фирмус“. Събитието е част от календара на културните събития на Столичната община за 2014 г. и се организира със съдействието на Столична община и Министерството на културата в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Светлин Русев е един от най-добрите европейски цигулари. От 2005 г. той е водач на Оркестъра на Френското национално радио, а от 2007 г. – и на Филхармонията на Сеул, а в продължение на 5 г. е бил концертмайстор на Оркестъра на Оверн. Член е на триото Русев, Салк, Розанова и на ансамбъл „Тангисимо“, с които концертира постоянно. Пред софийската публика той ще свири за първи път Паганини – ще чуем Концерт за цигулка №1 и, като допълнение – прочутата трета част на Концерт №2 „Ла Кампанела“.

Светлин Русев концертира в България още от ученическите си години, но сега за първи път ще свири у нас концерт от Паганини. 6-те цигулкови концерта на италианския майстор са истинско предизвикателство за всеки солист и изискват изключително майсторство. Заради ненадминатата си виртуозност композиторът е наричан от съвременниците си „Дяволският цигулар“.

Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентската палка на Григор Паликаров ще започне концерта с увертюра из операта „Копринената стълба“ от Джоакино Росини, а във втората част публиката ще има възможност да се наслади на великолепната Симфония №7 от Бетовен.

През тази година Европейският музикален фестивал представя над 20 музикални събития в рамките на три месеца. Сред най-интересните прояви във фестивала през април ще бъдат още концертът на испанския струнен квартет „Казалс“ на 8-ми, програмата „Танго без граници“ на ансамбъл „Тангуарда“ и танцьори от Франция – на 9-ти, както и уникалният проект World Orchestra на Гжех Пиотровски, който ще бъде представен с участието на Тедосий Спасов и българските гласове „Ангелите“ на 28-ми.

Светлин Русев е роден през 1976 г. в Русе. Носител е на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, „Маргарита Лонг – Жак Тибо“. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Светлин Русев е свирил като солист с редица оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа, работил е с диригенти от класата на Йехуди Менухин, Мунг-Вун Чунг, Жан Жак Канторов, Леон Флайшер, Марек Яновски и Джон Акселрод, както и с изпълнители като Жан Марк Луизада. След високо оценения запис с пианистката Елена Розанова на творби от Панчо Владигеров, Светлин Русев записва Concerto Funebre от Хартман с Оркестъра на Оверн под диригентството на Ари ван Беек. През 2009 г. отново заедно с Елена Розанова записват за Integral Classic произведения от композиторите Йожен Изаи, Цезар Франк и Камий Сен-Санс, a през 2010 г. с пианиста Фредерик д’Ориа Никола записва Сонатите №3 от Григ и Метнер за Fondamenta. Редовно е канен за участия на музикални фестивали по целия свят, а самият той е съорганизатор на такова събитие. Светлин Русев е удостоен с наградата „Музикант на годината“ в България (2006 г.), а за големите си постижения на концертите през сезон 2006 – 2007 г. получи специалната награда „Кристална лира“. От 2008 г. той е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж. Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус от 1710 г. Camposelice, предоставена от Nippon Music Foundation.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал можете да закупите от касата на „Кантус фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com.

Подобни