Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Swing Jazz Orchestra ни отвежда в Америка от 30-те на 5 декември в Зала 1 на НДК

На ретро пътуване до Америка от 30-те ще ни отведе германският Swing Jazz Orchestra на 5 декември в Зала 1 на НДК. Ще чуем прочути песни и пиеси от репертоара на Бени Гудман, Глен Милър, Франк Синатра, Луис Армстронг, Каб Калоуей, Джими Лансфорд, Томи Дорси, Ела Фицджералд и др. С концерта Best of Swing се открива 32-ото издание на Новогодишния музикален фестивал, организиран от НДК. Джаз ФМ е медиен партньор.

Воденият от Андрей Хермлин Swing Dance Orchestra от Берлин е създаден през 1995 г. като многонационален оркестър в бигбенд формат, който изпълнява суинг в стила на 30-те години на ХХ век. Музикантите са се представяли в най-престижните концертни зали в Германия и по света. Sony/BMG издава албумите им Live in New York и „Концерт 1938 на Бени Гудман” – доказателство за невероятното им развитие.

Предшественик на формацията е група от петима музиканти, събрани от Андрей Хермлин през 1986 г. в Swing Dance Band. Първоначално те експериментирали, като основната им цел била музиката да звучи автентично. Първият си концерт групата реализира през пролетта на 1987 г. в „Клуба на младите строителни работници”, където изпълнява целия си репертоар от едва 15 заглавия. В края на 1995 г. от Swing Dance Band възниква Swing Dance Orchestra, включваща малка духова секция, а аранжиментите им подражават на звука на големите американски суинг формации.

Повратен момент в развитието на музикантите се оказва първият им концерт в САЩ през лятото на 1999 г., провел се в ресторанта на Световния търговски център – Windows of the World. След това оркестърът става популярен с честите си изяви по телевизията, издава 15 албума, участва във филмови продукции и прави турнета в Хонг Конг, Брюксел, Цюрих, Лондон, свири в Ню Йорк в Rainbow Room, в легендарния хотел „Пенсилвания” и в „Лятна нощ на суинга” на Линкълн Плаза.

През лятото на 2003 г. към оркестъра се присъединява и групата от петима певци Skylarks, избрани след сериозен кастинг. Те са талантливи, мотивирани, ентусиазирани и представят репертоара на вокалните групи от епохата на суинга в оригинални аранжименти до най-малкия детайл. Музикантите събуждат за нов живот богат репертоар, като пресъздават не само оригиналния звук от златните години на суинга, но и цялостната атмосфера с всички нейни характеристики – музикалните инструменти, лентовите записи, микрофоните и персонализираните сценични облекла – всичко е абсолютно автентично.

Любопитен факт е, че всички стари приятели от първата група от петима души, все още свирят заедно като музиканти в Swing Dance Orchestra.

  • Билети за концерта на Swing Dance Orchestra можете да закупите от касите на Билетен център и онлайн на tickets.ndk.bg на цени от 25, 40, 55, 70, 80 лв.

И тази година традиционният Новогодишен музикален фестивал залага на високо качество на музикалната програма и известни имена на солисти, инструменталисти, певци, камерни ансамбли и диригенти, които да зарадват отново почитателите на класическата и джазовата музика.

Подобни