Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Театър „Одеон“ от Букурещ гостува на сцената на театър „София“

Един от най-известните румънски театри – „Одеон“ (Букурещ) гостува на сцената на театър „София“ с две от най-популярните си заглавия - „Пирам и Тисба 4 YOU“ и “Неудържимият възход на Артуро Хи”

„Пирам и Тисба 4 YOU“
на 25 март (вторник), 19.00 ч.

по "Сън в лятна нощ" от У. Шекспир
превод и адаптация : Андрей Маринеску
режисьор : Александру Дабижа
сценография : Космин Арделеану

С участието на: Дорина Лазар, Родика Мандаче, Оана Стефанеску, Антоанета Захария, Николета Лефтер, Aнa Мария Молдован, Йонел Михайлеску, Мирча Константинеску, Мариус Дамян, Павел Бартос, Габриел Пинтилей, Михай Смарандаче, Виктор Чочиорба, Нику Коман, Кристиан Дунарену, Дан Йосиф, Йон Йосиф, Константин Нягу, Димитру Нягу.

"Дабижа и актьорите му играят с епохи, пространства, типологии, клишета и значения на прочита и успяват да направят най-доброто шоу за забавление на сцените на Букурещ. Нещо повече, това е постановка, която има много големи шансове да отговори на вкуса на изискана аудитория, но също така и на вкуса на тези, които идват в театъра само за забавление."
Робърт Балан, "Свободна Румъния"

„Намирам шоуто на Александру Дабижа в Театър "Одеон" “Пирам и Тисба 4 You” за брилянтно. Идеята на режисьора изглежда е фантастична! (...) Андрей Маринеску, преводачът, открива четири вида формулировки, четири начина за превод и адаптиране на английските пасажи, за които става въпрос. Четирите начини на говорене са четири вида шоу, напълно различни, макар че текстът изглежда да си е на все същия Шекспир. Какво се случва? Желанието на режисьора да играе се подчертава от неговата интелектуална сила; по един много специален начин. Творецът, заинтересуван от езика, от истинското значение на думата, реториката – днешна, прагматична – и поетична. Един човек, който създава игри, базирани на това, което е написано.
Maринa Константинеску, "Румънска писмена"


"Неудържимият възход на Артуро Хи"
от Бертолт Брехт
на 26 март (сряда), 19.00 ч.
режисьор: Драгош Галготиу
сценография : Андрей Бот
костюми: Дойна Левинца
хореография: Разван Мазилу

участват: Йонел Михайлеску, Дорина Лазар, Виталие Банташ, Мирча Константинеску, Мугур Арвунеску, Мариан Генеа, Лауренциу Лазар, Габриел Пинтилей, Михай Смараданче, Ищван Теглас, Каталина Мустата, Мирча Н. Крету, Йоана Анастасия Антон, Maриaн Лепадату, Йонут Киву, Aнa Maрия Молдован, Галеа Бобейку, Юдит Стейт.

“Неудържимият възход на Артуро Хи” е не само завладяващо театрално шоу, един от най-специалните артистични експерименти в Букурещ през този сезон, но то също е вълнуваща гледна точка за социалната и антропологична роля на театъра в ежедневния живот."
Развана Нита - port.ro

"Трупата актьори от Театър "Одеон" има чар и силно лично присъствие в това представление и създава нещо, което е много трудно да се опише с думи. Има моменти, когато напрежението става толкова ярко, че смятате, че се намирате в съвсем различно време. Нещо се случва, нещо рядко и магическо. Що се отнася до Йонел Михайлеску, преводачът на Артуро Хи, аз няма да кажа нищо - заради чувството на уважение към изключителното постижение, което той е създал, поради радостта на съзерцанието, на възвишеното и преходността на успеха му. Това е нещо, което трябва да се види."
Каталин Стефанеску - "Дилема Веке"

Подобни