Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Тони Момрел идва за първи концерт в София. С група на живо той излиза на сцената на „София лайв клуб“ в събота

Един от най-мелодичните и вълнуващи соул гласове Тони Момрел пристига за първи концерт в София като солов изпълнител. На 16 февруари той излиза на сцената на „София лайв клуб“ от 22 ч., за да ни срещне със своята музика. С него на сцената ще са кийбордистът Антъни Джулиъс, китаристът Кристиан Мендоза, басистът Джулиан Кремптън и барабанистът Елесио Берели. „Много съм щастлив, че ще пея пред българската публика. В България имам много фенове, а аз пък съм невероятен фен на България!“ – възкликва музикантът, който ще ни зарадва с най-обичаните от нас негови песни и с нови изпълнения от последния си албум. В концерта ще чуем мелодичното звучене на осемдесетте, както и джаз и блус, поднесени забавно с много любов и в съвременен стил.

Определят Тони Момрел като „Стиви Уондър на 21-ви век“ и оценяват неговия характерен почерк. Той е на сцената вече над 20 години, като преди да стане солов изпълнител бе мъжкия вокал на Incognito. В своята биография той има сътрудничества с Шака Кан, „Шаде“, Робърт Палмър, Глория Естефан, Джанет Джаксън, Селин Дион, Гуен Стефани, Уитни Хюстън, Гари Барлоу, Андреа Бочели… През есента на 2016 г. Тони Момрел бе част от групата Earth, Wind & Fire по време на турнето им в Обединеното кралство. Сред гостите в неговия дебютен албум Keep Pushing е Тони реми, а в последвалото турне той обиколи целия свят. Тони Момрел е хедлайнер на много фестивали във Великобритания, като Лондонския джаз фестивал и Cheltenham Jazz, а сред запомнящите му се партньорства са сътрудничествата с Джулс Холанд, Бигбенда на Би Би Си и Оркестъра на Гай Баркър.

Тони Момрел има много почитатели в България от няколкото му гостувания у нас, оставили у него траен спомен, разказва той в интервю за БТА: „Винаги се завръщам в страната Ви с най-топли чувства и усещане за спокойствие и близост към хората. Щастливци сте! Живеете в много красива и зелена страна. Няколко пъти съм бил гост на Джаз фестивала в Банско, затова съм имал възможността да усетя уюта на провинцията, топлотата на хората, българското гостоприемство. Точно там, в Банско, се влюбих завинаги във вашите планини. С каква природа само е богопомазана България! Не можех да се откъсна от тази зеленина, която ме вдъхновява за моите песни. Бих казал дори, че България ме вдъхновява! В България имам много истински приятели, на които мога да звънна по всяко време на денонощието. Във Великобритания пък имам един куп приятели, които целогодишно посещават България. Така че, може да се каже, че изобщо не се разделям с вашата страна. Бил съм във Варна, в София и в Банско. Прекрасни градове – море и планина, уникално е! Много красива страна, наситена с изключителна култура и хубави хора! Всеки път, когато се завръщам в България, се чувствам обичан, и моята обич също се засилва. Винаги съм бил добре посрещан у вас. Всеки мой концерт в България се е превръщал в истинско събитие, в многогранен празник. Българите разбирате от хубава музика. Това, което искам аз, е да създам радост за хората с моята музика, да ги накарам да придобият усещане за щастие и позитивизъм.“

За първия си концерт в София Тони Момрел обещава съвсем различна от досегашните си изяви у нас – той ще е солист, ще ни представи хитове и нови песни, заредени с неговата положителна енергия. „Искам хората да се забавляват и да танцуват докато пея. Това ще е най-обективната оценка за мен.“ – казва вокалистът. Неговият нов албум излиза в края на април, а музиката е създадена специално от него, негови са и повечето текстове.

Тони Момрел описва като най-силно отпечатали се върху него сътрудничествата си с Шаде и „Инкогнито“: „Безспорно, най-много ме е впечатлила Шаде. Аз съм част от нейния бенд. Така че, да работя с нея е голяма чест за мен. Тя е чудо, тя е недостижима, тя е гениална и изключително талантлива. Много умна, с концентрирани мисли, знае точно какво иска от себе си и от другите, знае как да го поднесе, за да не обиди никого. Наясно е не само с пеенето, с перфектната визия, с детайли от бизнеса, но и с дълбочината на човешката душа. Нейните песни могат да се тълкуват дори между редовете. Тя е невероятна певица, актриса на сцената, изпълнителка, поднасяща богати на съдържание песни. Тя е една изключително добра, уравновесена, мила и позитивна личност извън света на музиката.Тя е много щедра, раздава се за хората. За мен Шаде е най-великата изпълнителка в момента, абсолютен връх. Аз също така съм и част от група „Инкогнито“, които са блестящи музиканти. Те са моето семейство, бих казал. Това е друга главозамайваща група, обичана и аплодирана в цял свят.“

За своето познанство със Стиви Уондър Тони Момрел разказва: „За първи път разговарях с него преди няколко години, когато бях на турне в Япония. Една от певиците на група „Инкогнито“, с които работих над 16 години, е била бек-вокалистка на Стиви Уондър и го познава много добре, тъй като са работили заедно. Чрез нея един ден Стиви Уондър се поинтересувал кой съм аз. Бил много впечатлен от гласа ми и от маниера ми на пеене. Той й казал, че много харесва моята музика и тембъра на гласа ми. И един ден ми звънна по телефона: „Здравей, Тони, аз съм Стиви!“ Зачудих се – кой Стиви? След което разбрах, че самият Стиви Уондър ми се обажда, за да ми каже лично колко много харесва моята музика и гласа ми. Бях изключително поласкан! Не, това би било малко – бях направо на върха на щастието да чуя такава оценка от самия Стиви Уондър! След този първоначален разговор сме се срещали няколко пъти лично. Освен, че е велик певец, той е и много сладкодумен. И ми става много приятно, когато хората говорят за мен, като за „Стиви Уондър на XXI век“. Това е голяма оценка, която е ангажираща, защото винаги трябва да я доказвам и отстоявам. Аз съм просто един музикант, който много си обича работата и ми харесва да правя хубава музика. Не съм мислил никога да подражавам на някого, да бъда като някого. Аз съм си просто аз – творецът, певецът, музикантът. За мен най-голямата оценка е хората да харесват това, което правя. И тогава за мен ще е чест да творя за тези хора.“ Цялото интервю на БТА можете да прочетете тук.

В четвъртък по Джаз ФМ очаквайте интервю на Емил Войников с Тони Момрел – откъси от него ще излъчим в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното му представяне в All-Time Jazz Masters. А в „Следобедни импровизации“ в Деня на влюбените наш слушател ще спечели покана за двама за концерта в съботната вечер.

Организатор на концерта е Resound Ltd., а Джаз ФМ е медиен партньор. Билети от 45 лв. се продават в мрежата на Еventim.bg, на Билетния център на НДК и на бензиностанции OMV. Цената на място ще е 55 лв. Вратите на клуба отварят в 21 ч., а началото е предвидено за 22 ч.

Подобни