Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Вече няма неизвестни около новия албум на Хосе Джеймс

След като сподели усещането си за Били Холидей като за своя „музикална майка“ и ни каза, че слуша нейната музика, когато има нужда от отговори на важни житейски въпроси, Хосе Джеймс ни съобщи всички подробности за новия си албум, който посвещава на Лейди Дей в годината на вековния юбилей от рождението й. През последните няколко часа научихме кога ще излезе Yesterday I Had The Blues, как ще изглежда корицата и кои са песните, които смелият музикант от Ню Йорк ще ни представи заедно с Джейсън Моран (пиано), Джон Патитучи (бас) и Ерик Харлaнд (ударни) под продуцентското ръководство на президента на Blue Note Records Дон Уас.

Хосе Джеймс описва Били Холидей като своята музикална майка и й посвещава Yesterday I Had the Blues. Музикантът издаде видео в подкрепа на социалната промяна

„Когато се случва нещо велико, му даваш свободата да се осъществи. Възпираш егото си, отдръпваш се и оставяш музиката да се излее. Така мога да опиша нашата работа. Така мога да опиша и самата Били”, казва Хосе Джеймс във видеоклипа, с който анонсира новия си албум, и който можете да видите чрез линка по-горе. За илюстрация към новината използвахме снимка от неговия фейсбук профил, на която той позира на фона на канал в Амстердам. Оказа се, че интуитивно сме се ориентирали съвсем правилно – фотографията на Жанет Бекман ще е на обложката на Yesterday I Had The Blues. „Джазът винаги се е чувствал у дома в Европа“, поясни за избора си Хосе Джеймс. За издържаната в стилистиката на Blue Note и с доминиращ син цвят корица той казва: „Реших, че е страхотно тя да е в духа на Blue Note“.

Хосе Джеймс представя на живо предстоящия си албум Yesterday I Had The BluesПодготвяйки ни за премиерата на Yesterday I Had The Blues, Хосе Джеймс изнася поредица от концерти по цял свят, а емоцията от тях изрази във фейсбук с тази снимка със списъка с песните. Съдейки по контурите на снимката, тя е трета корица на компактдиска.

Yesterday I Had The Blues: The Music of Billie Holiday ще съдържа девет песни, които са написани или направени популярни от Били Холидей. Те са: Good Morning Heartache (на Ървин Дрейк, който почина преди няколко дни – повече за неговото музикално наследство можете да прочетете тук), Body and Soul, Fine and Mellow, I Thought About You, What a Little Moonlight Can Do, Tenderly, Lover Man, God Bless the Child и Strange Fruit (написана от Абел Миропол за ужаса от линчуването на чернокожи – за автора и за неговия музикален и житейски призив към човечност подробно ви разказахме тук).

„Своя първи ясен спомен за музиката свързвам с Били Холидей“, пише Хосе Джеймс в книжката към албума. И продължава: „Гласът на Били се носеше в дома ни – голям, топъл, задушевен, уникален. Преоткрих музиката й по време на труден период в моите младежки години. Колкото и да обичах Nirvana, De La Soul и A Tribe Called Quest, нейните песни ми говореха много по-дълбоко. С тях тя изразяваше болката, лекуваше раните, вдъхваше вяра и насърчаваше промяната. Бях намерил своя учител. Били Холидей ме накара да поискам да бъда джаз певец и ме насочи по пътя, който следвам днес.“

Новият албум на Хосе Джеймс, посветен на Лейди Дей, ще излезе седмица преди рождения й ден на 7 април – той ще е на музикалния пазар на 31 март. Публиката в Япония ще го чуе още на 3 февруари. На самия ден, на който преди 100 години е родена Били Холидей, ще излезе друг проект, който е вдъхновен от нейната музика и завет – албума Coming Forth by Day, който Касандра Уилсън посвещава на „красотата, силата и гения“ на Били Холидей.

Cassandra Wilson - Coming Forth by Day (2015)Корицата на новия албум на Касандра Уилсън

До момента Хосе Джеймс има четири албума, два от които – The Dreamer (2008 г.) и Blackmagic (2010 г.), са издадени от звукозаписната компания Brownswood, а следващите два – No Beginning No End (2013 г.) и While You Were Sleeping (2014 г.) – от Blue Note. Хосе Джеймс участва и в проекти на италианския майстор на модерния джаз Никола Конте (който в интервю пред Джаз ФМ свърза името му с красивата музика), а през 2010 г. с белгийския пианист Жеф Нев записа дуетния албум For All We Know. Пред Джаз ФМ Нев разказа как вокалистът е гостувал в негово радио предаване за новия си албум The Dreamer и двамата са представили няколко джаз стандарта в студиото: „Изпълнението ни хареса и на двамата – беше като магия. Няколко месеца по-късно Хосе дойде в Брюксел да пее с групата си, но се оказа, че пианистът му не може да участва в концерта. Той ме помоли да го заместя. Без никаква репетиция излязохме на сцената и направихме страхотен концерт. Стана ни ясно – трябва да създадем нещо заедно. Следващият ден и за двама ни беше почивен. Решихме да влезем в студиото и да запишем песните, които вече ни бяха станали общ спомен. Свършихме това за един следобед и така се появи албумът.“ Към цялото интервю с Жеф Нев можете да се върнете тук.

Подобни