Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Записи на „Джаз Овчаров“ звучат по Джаз ФМ близо 70 години след последното им публично излъчване

Записи на първия професионален джаз оркестър у нас – „Джаз Овчаров“ на Асен Овчаров, отново са в ефира чрез Джаз ФМ 69 години след като оркестърът е разтурен от властите, а неговият ръководител Асен Овчаров изпада в немилост, обвинен в прокарване на западни влияния.

През 1949 г. той първо е интерниран в Тутракан, след това – хвърлен в лагера Белене, осъден на затвор, а след излежаване на присъдата си – изселен в Пловдив, където и завършва животът му като преподавател по акордеон в Музикалното училище. Така е прекратена дейността на един от най-ярките оркестри, в който солист е Александър Николов – Сашо Сладура, по-късно убит в лагер. В този период е спряно и разпространението и публичното излъчване на записи на състава и цялата му звукозаписна дейност потъва в забвение, с изключение на издадена в средата на 60-те години от „Балкантон“ малка плоча с танцова музика и солист Екатерина Ванкова-Коларова.

Сега изпълнения на „Джаз Овчаров“ отново са в ефира, благодарение на партньорството на Джаз ФМ с Националния политехнически музей и Института за изследвания на изкуствата към БАН. След дълго издирване в архивите на редица институции и частни колекции, четири плочи със записи на „Джаз Овчаров“ открихме в колекцията на музея, а прехвърлянето и ремастерирането им бе извършено в БАН от Алекс Нушев. Изказваме изключителната си благодарност на всички, подкрепили и съдействали на начинанието ни музиката на първия български професионален джаз оркестър да намери отново своя път към слушателите. Като част от проекта ни „Джаз истории“ по-рано излъчихме три записа на оркестъра, запазени в личния архив на първата вокалистка на състава Лени Вълкова.

Музиката на „Джаз Овчаров“ е била записвана и издавана от най-голямата на Балканите компания „Симонавия“, създадена от първия ни авиатор и световен новатор във въздухоплаването Симеон Петров.

Един от първите 1000 пилоти в света, сред неговите постижения е първият нощен полет в историята на Франция, първото в света приземяване на самолет при изгаснал двигател, първият полет в българското небе на крилете на самолет, собственост на държавата ни, създаването на летището в Божурище, а също и на училището ни за летци. Той е изобретател на авиационната бомба и смело се включва в битки за защита на родината. След като излиза от армията, основава професионалния велосипеден спорт у нас, а през 20-те създава „Симонавия“, която развива до най-голямата на Балканите звукозаписна компания.

През тази година се навършват 130 години от рождението на Симеон Петров. Честването на делото му ще бъде на 11 октомври, като от 11 ч. ще бъде открита паметна плоча на фасадата на къщата, където той е живял, на ул. „Врабча“ № 15Б , а от 18 ч. в Централния военен клуб ще се проведе възпоменателна вечер с валидиране на юбилейна пощенска картичка, посветена на първия български дипломиран пилот-авиатор. Тържеството се организира от „Българска авиационна асоциация“ и се провежда под патронажа на министъра на отбраната.

Всяка новост и всяка трудност насърчават предприемчивия дух на Симеон Петров и го правят по-силен. Първоначално той води българските музиканти в Париж и прави записите за „Симонавия“ в „Пате“, където и отпечатва плочите. Но скоро се сблъсква с недоволството на французите, че работят по нефренскоезична музика. Тогава отваря студио в София, внася техника и започва да записва и издава тук. Съвсем скоро „Симонавия“ е най-голямата на Балканите звукозаписна компания. И след национализирането й Симеон Петров е оставен начело, тъй като е нямало друг с такъв капацитет по отношение на издаването на музика.

За „Джаз Овчаров“ и своята работа със състава разказва първата му солистка – Лени Вълкова, в „Джаз истории“ – предаването на Джаз ФМ за описване и съхраняване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. В ефир звучат нейни изпълнения от личния й архив, както и песните, които тя изпя при записването на „Джаз истории“ на живо пред публика – на срещата, организирана от Джаз ФМ и НДК в Литературен клуб „Перото“. В тези изпълнения на пианото е Калин Жечев от Джаз формация „София“ и „3oto“ и част от екипа на „Гласът на България“ по bTV. За песен, написана от Йосиф Цанков, на сцената излезе неговият внук – тромбонистът Вили Стоянов.

  • „Джаз истории“ се излъчва по Джаз ФМ в петък от 22 ч. и е с повторение в неделя от 14 ч. Тази и идната седмица в него слушаме разказа на Лени Вълкова.
  • На сайта ще публикуваме още материали от архивите на Лени Вълкова и на семейството на Симеон Петров. Идната седмица в студиото ни ще гостуват внучката на новатора в авиацията и звукозаписа Весела Петрова и полк. Ангел Георгиев от организационния екип на честването на 130-та годишнина от рождението на Симеон Петров. Очаквайте разговора с тях на 10 октомври от 10 ч.
Подобни