Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

All-Time Jazz Masters

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Започва 43-ото издание на Джаз фестивала в Русе

Артисти от българската и световната джаз сцена излизат за концерти на 43-ото издание на Джаз фестивала в Русе. Основан през 1975 г. от неколцина ентусиасти, обединени в група около Петър Петров – Парчето, до днес той се провежда без прекъсване, независимо колко трудни са били времената. След смъртта на големия радетел делото му поема неговия син – Борис Петров, саксофонист в Бигбенда на БНР. В студиото на Джаз ФМ той разказа за създаването на фестивала, неговата история и програмата на настоящето издание:

По това време Русе беше известен като Града на саксофона. Баща ми и още двама приятели свиреха джаз и бяха първи солисти на Русенската филхармония: той – първи кларинетист, Боби Русев – първи обоист, и Петко Томанов – първи флейтист. Около тях се образува група от хора, които дадоха тази прекрасна идея и основаха Русенския джаз с много любов и желание.

Особено интересни бяха 80-те години, когато джазът като специфична американска музика даваше привкус на дисидентски вечери и тогава ни гостуваха и много известни полски музиканти, които бяха световни звезди.

Баща ми успя да задържи фестивала и в най-трудните години през 90-те с помощта на Община Русе. Заради финансовия недостиг в един момент фестивалът се провеждаше като Национална среща.

И сега, благодарение на помощта на фондация „Америка за България“, за поредна година успяваме да правим международна програма.

Фестивалът е с 5 години по-малък от мен. Когато баща ми почина, бях длъжен да продължа традицията в негова памет, защото той 38 години го поддържаше с желание. Надявам се да се справям и всички да са доволни.

  • Интервюто на Светослав Николов с Борис Петров от ефира на предаването „Джаз ден“ на 9 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Всички концерти са от 19 ч. в Доходно здание

15 ноември (четвъртък)
АНТОНИ ДОНЧЕВ ТРИО
Със специалното участие на Флориан Вилайтнер
Антони Дончев
Флориан Вилайтнер
Радослав Славчев
Димитър Семов

МИХАИЛ ЙОСИФОВ МИКСТЕТ
Михаил Йосифов
Александър Логозаров
Борис Таслев
Атанас Попов
Васил Спасов

16 ноември (петък)
PLAYIS
Стоян Янкулов
Ивайло Звездомиров
Ясен Велчев

MADNESS TENORS
Марио Станчев
Борис Петров
Sangoma Everett
Benoit Keller
Lionel Martin
Димитър Благоев
Стан Арабаджиев
Васил Хаджигрудев
Стефан Горанов

ДЖЕМ СЕШЪН от 22:30 часа в „Макс клуб“

17 ноември (събота)
NOW’S THE TIME
Daniele Cordisco
Giuseppe Romagnoli
Giovanni Campanella

DAINIUS PULAUSKAS GROUP
Dainius Pulauskas
Valerijus Ramoska
Liutauras Janusaitis
Eugenijus Jonavicius
Domantas Aleksa
Augustas Baronas

Подобни