Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Екип

Емил Войников
Емил Войников

Емил Войников

Автор и водещ на All-Time Jazz Masters и "Джаз по желание"

Защо гласът на Франк Синатра в песента My Way звучи така убедително в мъглата от несигурност около нашия живот? Защо този глас ти позволява да бъдеш романтичен, без „задължителните” розови очила?

Мисля си за всичко това сега, през новата година. Мисля си, че джазът не е музикален музей, той е витален и е твърде независим. Тази музика ежедневно ми напомня, че истинските неща се случват в момента. Импровизацията е може би единствената художествена форма, която не може да бъде цензузирана. Като че ли смисълът е да изпълниш със съдържание онзи кратък отрязък от време, след като си натиснал бутона „запис“.

Преди години много хора определяха предаването All-Time Jazz Masters, което е изцяло по моя идея и което водя и до днес с голямо удоволствие, като образователно. Да си призная малко се дразнех от това, защото моята концепция беше друга – надявах се да направя предаване, което да забавлява - с подчертан есеистичен, личен елемент и интересни гости. После разбрах, че когато информираш или споделяш мнение, ти възпитаваш в някаква степен, дори без да го поставяш като цел.


Ще завърша с една случка, която ме разсмива със своето остроумие. В края на 19 век Върховният съд на САЩ трябвало да реши един казус, свързан с цената на театралните билети – могат ли те да се приемат за стока от първа необходимост и евентуално подлежат ли на регулиране като такива? Мнозинството от съдиите приели, че театърът не може да бъде необходимост. Един от тях – Оливър Уендъл Холмс, изразил особено мнение с думите: „За някои от нас излишното е необходимост”.


Вижте всички статии на Емил Войников